Да падне забраната за пушене на закрито, предлагат независими депутати
Да падне забраната за пушене на закрито, предлагат независими депутати / снимка: www.sxc.hu
Да падне забраната за пушене на закрито, предлагат независими депутати
56989
Да падне забраната за пушене на закрито, предлагат независими депутати
  • Да падне забраната за пушене на закрито, предлагат независими депутати

Близо четири месеца след като влезе в сила тоталната забрана за пушене на закрито, независими депутати предлагат тя да отпадне. Искането им е да се върне старият режим, при който можеше да се пуши в обособени и снабдени с нужните климатични инсталации пространства. Народните избранници вече са внесли предложението за тези промени в Закона за здравето, съобщи Кирил Гумнеров. Идеята на независимите депутати идва само дни след като народни представители от мнозинството обявиха, че обмислят падането на тоталната забрана.

Сред мотивите на Гумнеров и колегите му да се върне старият режим е това, че заведенията работят на загуба, а хиляди хора могат да останат без работа, ако се стигне до фалити в бранша.

„Смятам, че народните представители, когато приемат един идиотски закон, те трябва да имат мъжеството да отстъпят назад и да отменят този закон, особено ако той е вреден за българите", каза Гумнеров.

В парламента по негова покана бяха собственици на малки заведения, които са на път да фалират заради забраната за пушене. Те обявиха, че са готови на протест по темата, но и допълниха, че се надяват до такъв да не се стигне. Затова и ще искат среща с министър-председателя Бойко Борисов.

Веска Костадинова, която държи заведение в Тутракан, каза, че от 16 години е в бранша и досега такова нещо не й се е случвало - „заведенията са просто сгради, вътре няма живот, няма клиенти". Костадинова допълни, че оборотът на заведението й е паднал с 58 на сто. То е квартално, на площ от 50 кв. м, а клиентите са почти едни и същи. По думите на собственичката те искали проблемът да се реши, защото нямало да плащат в заведението и да излизат да пушат на тротоара.

Собственикът на заведение във Варна Марио Сотиров каза, че след забраната на тютюнопушенето на закрито положението е повече от трагично. „Това, което се споменава за 48-58-60 на сто спад в оборота в малките заведения, които нямат и летни градини, е абсолютен факт и това не означава, че печалбата ни е паднала с 50 или 60 на сто, а че сме вътре", коментира той.

Здравният министър Десислава Атанасова твърди, че в ГЕРБ не е обсъждана възможността за отпадане на забраната. Атанасова призна, че в Европа отново е повдигнат въпросът за отмяна на стриктната забрана. Дебат за отпадане на пълната забрана за тютюнопушене на закрито не се е водил нито в рамките на правителството, нито в парламентарната група на ГЕРБ, каза Десислава Атанасова. Тя е категорична, че като здравен министър няма да внесе предложение за отпадането й.

Още при приемането на забраната в ПГ на ГЕРБ имаше настроения в подкрепа на отмяната й, тези дни също бяха изразени такива. Според независимия депутат Кирил Гумнеров във всички групи има избраници, готови да върнат старото положение.

Одобрявате ли идеята да се върне старият режим за пушене на закрито? Дайте мнението си ТУК.