Започват да монтират камери във варненските училища
Започват да монтират камери във варненските училища / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Във Варна започва изграждането на система за видеонаблюдение на училища и детски градини, която ще бъде свързана с общинския команден център, съобщиха от градската управа.

Стойността на инвестицията е 96 000 лева. За изпълнител е избрана фирмата “Делфин-3 - Димов, Аврамова и сие” след обществена поръчка.

Първото школо с камери ще бъде ОУ „Цар Симеон I”. Системите за видеонаблюдение ще бъдат монтирани за срок от шест месеца в 8  детски градини и в 12 училища.
Камерите, които ще правят цветни кадри, ще осигуряват наблюдение и запис на поне 8 невралгични точки в учебното заведение.

Системата ще осигурява архив на записите за минимум 30 денонощия. Тя ще има възможност за конфигуриране на заснетото по време, в движение и постоянно и в комбинация от тези три варианта. Записите ще бъдат защитени с воден знак с цел повишаване на сигурността.

Това е първият етап от изграждането на  информационната мрежа, свързваща учебните заведения и командния център за наблюдение и контрол, разположен в сградата на Община Варна.