Борисов за проекта „Белене”: Засега имаме гьол и заявен интерес
Борисов за проекта „Белене”: Засега имаме гьол и заявен интерес / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Борисов за проекта Белене: Засега имаме гьол и заявен интерес
56956
Борисов за проекта Белене: Засега имаме гьол и заявен интерес
  • Борисов за проекта Белене: Засега имаме гьол и заявен интерес

200 млн. долара или евро - толкова трябва да бъде залогът на американския инвеститор "Глобъл Пауър Консорциум", за да докаже, че има сериозен интерес към АЕЦ "Белене". Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на Дарик как проектът е извървял пътя от "гьол" до печеливш проект, към който има чужд интерес, за толкова кратко време.

Бойко Борисов на няколко пъти поясни, че валутата, в която трябва да се предостави залогът, е по избор на инвеститора, но ще седне на масата за преговори, само ако паричният превод вече е направен. Премиерът поясни, че "Белене" и сега си е гьол, но този път - гьол със заявени намерения от страна на инвеститор. Борисов допълни, че е възложил на службите да проверят инвеститора.

Седем условия е поставил премиерът към американския инвеститор, сред които е държавата да няма задължение да изкупува произведената енергия. В отговор на въпрос какъв би бил интересът на българите от строителство на частна американска атомна централа, Борисов изтъкна, че потреблението на ток в страната е по-малко от произведените количества, поради което излишъкът се изнася. Българските граждани ще могат да купуват ток на либерализирания пазар откъдето искат, допълни той.

Борисов се определи като мнителен човек, с което обоснова поисканите проверки от страна на службите за инвеститора "Глобъл Пауър Консорциум". "Аз съм казал, че ще ги приема, когато имат депозит от 200 млн. долара или евро, те да си изберат", каза министър-председателят.

За да има прозрачност при преговорите, Борисов настоява те да се водят в Народното събрание.