Младите висшисти не знаели как да се държат пред работодатели
Младите висшисти не знаели как да се държат пред работодатели / Sofia Photo Agency, архив

Младите висшисти не знаят как да се държат пред работодателите и често при срещи с тях се стига до комични ситуации, разкри директорът на Регионалната служба по заетостта Пламен Начков. Той отказа да разкаже конкретни случаи, но обясни, че много от младите специалисти нямат нужните познания как точно да се представят на интервю за нова работа.

Агенцията по заетостта дава няколко възможности за професионална реализация на безработни младежи до 29 години. Програмите, насочени към тях, са „Старт на кариерата“, „Старт в администрацията“, „Ново начало – от образование към заетост“ и „Първа работа“.

Проектът „Старт в администрацията“ е нов и ще стартира през октомври. С него ще се даде възможност на 600 безработни младежи до 29 години, завършили висше образование, да придобият стаж и професионален опит в Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и техните териториални поделения. Младежите ще работят за период от 9 месеца с месечно възнаграждение от 400 лв.

Проект „Първа работа“ е стартирал на 5-ти септември. В него ще бъдат включени 2100 безработни млади хора от цялата страна. Те ще преминат обучение за придобиване на професионална квалификация или ключови компетентности чрез ваучери. Младежите ще бъдат наемани за срок от 6 до 12 месеца, като ще се предоставят средства в размер на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии.