Адвокати от ЕС ще могат да практикуват в България
Адвокати от ЕС ще могат да практикуват в България / Sofia Photo Agency, архив

Адвокати от ЕС ще могат да практикуват в България. Парламентът прие на първо четене промени в Закона за адвокатурата, внесени от Министерски съвет, с които се преодоляват несъответствията между българското и европейското право.

С промените се цели да се избегне навлизането в съдебна фаза на започнала процедура за нарушение срещу България, свързана с несъвместимостта на разпоредби от закона с правото на установяване и свободата на предоставяне на услуги за констатирани несъответствия между общностното право и българското законодателство. Те се отнасят до различното третиране на адвокати от Общността и адвокати от страната от една страна, а от друга - наличието на ограничения при установяването на адвокати и адвокатски дружества от Общността в България.

Законопроектът въвежда понятието "адвокат от Европейския съюз". Предлага се разграничение между трайно установяване на адвокат от ЕС и временно упражняване на адвокатската професия на територията на страната от адвокат от ЕС. Уеднаквяват се правата на българския адвокат и на адвоката от общността, пише БТА.

Депутатите приеха и още един законопроект, внесен от депутатите Ралица Ангелова, Михаил Миков и Четин Казак. В него е предвидено да се уеднакви подходът за избиране на органи на адвокатската колегия и на делегати за Общото събрание на адвокатите в страната. Общото събрание на адвокатите в страната е висш орган на адвокатурата и е редно принципът за таен избор да се прилага и за неговите членове - делегатите, смятат вносителите. Предвижда се да отпадане възможността в общите събрания да се гласува с повече от едно пълномощно. Предлага се да се оптимизират съставите на Висшия дисциплинарен съд.

По време на днешното си заседание парламентът разшири правомощия на Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ да отнема и прекратява действието на сертификатите за сигурност на автоматизираните информационни системи /АИС/ или мрежи, използвани за работа с класифицирана информация. Това стана с приемане на първо четене на промени в Закона за защита на класифицираната информация, внесени от Министерския съвет. Така ще се улесни и подобри дейността на ДАНС като контролен орган в областта на защитата на класифицираната информация и ще направи правомощията, които Агенцията има по отношение на сертифицирането на АИС, симетрични на правомощията по отношение на разрешенията за достъп до класифицирана информация.