Борисов пред Евронюз: ЕС е твърде суров към България и толерантен към Гърция
Борисов пред Евронюз: ЕС е твърде суров към България и толерантен към Гърция / Sofia Photo Agency, архив

Българският премиер Бойко Борисов заяви в интервю за телевизия "Евронюз", че е спокоен за енергийните доставки в България поне за 3-4 години напред. "Залагайки на диверсификация, ние разчитаме главно на петрол и газ от Черно море", посочва Борисов, цитиран на сайта на "Евронюз". Същевременно той изтъква значението на тръбопровода "Южен поток", на Трансанадолския газопровод и уверява, че България прави всичко, което е по силите й, за да съдейства за по-скорошното осъществяване на два проекта - "Набуко-Запад" и газопровода "Югоизточна Европа", отбелязва БТА.

Запитан как се отразява гръцката криза на българската икономика, Борисов посочва, че ЕС е бил твърде суров спрямо България и Румъния и прекалено толерантен към Гърция, от което "сега страдаме всички ние". Най-важното е стриктно да се изпълнява Маастрихтският договор, подчертава той. Българският премиер отбелязва, че страната ни е вдигнала възрастта за пенсиониране, замразявайки заплати и пенсии. С това е постигнала бюджетен дефицит 1,2 на сто и нулева инфлация. От гледище на спазването на Маастрихтския договор България днес се нарежда до Финландия и Дания, казва министър-председателят.

Бойко Борисов заявява, че шенгенските граници се охраняват много по-добре в България, отколкото в страните от ЕС, и напомня за огромните количества наркотици, залавяни у нас. По повод критиките към България в последния доклад на Европейската комисия премиерът посочва, че положението в страната ни с прозрачността на обществените поръчки е далеч по-добро, отколкото в други членки на ЕС. Колкото до престъпните групировки, босовете им или са в затвора, или се издирват от Интерпол, добавя той.

Запитан дали познава лично хора, участващи в криминалния бизнес, Бойко Борисов заявява: "Всички мои решения и действия са открити и прозрачни, не завися от никого."