Kасим Дал и Корман Исмаилов с нова партия до края на годината
Kасим Дал и Корман Исмаилов с нова партия до края на годината / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Интарвю на Йовка Йовчева с Корман Исмаилов
56939
Интарвю на Йовка Йовчева с Корман Исмаилов
  • Интарвю на Йовка Йовчева с Корман Исмаилов

Инициативен комитет ще обяви официално създаването на новата политическа формация на Касим Дал и Корман Исмаилов. Очаква се тя да бъде факт до края на годината.

Бившият заместник беше изключен от ДПС през февруари 2011 г., след като обвини Ахмед Доган за изолацията на партията. Основната критика на Дал тогава беше свързана и с агентурното минало на голяма част от ръководството на ДПС. Малко по-късно от ДПС беше изключен и Корман Исмаилов - един от малкото, подкрепили Дал.

Сега Исмаилов е основният кандидат за лидер на новата формация: „Стартираме процедурата по закона за политическите партии за регистрация и учредяване на новата политическа формация. Ще приемем учредителната декларация и ще започнем набирането на необходимия брой подписи. В рамките на три месеца ще свикаме учредителната конференция - т.е. до края на декември тази година ще бъде факт учредяването на нова партия".

Пред Дарик той не потвърди дали партията ще се казва Партия "Свобода и достойнство", каквото е името на създадената от тях фондация, но беше категоричен, че няма да „заиграват" с повторения на букви от абревиатурата ДПС: „Не ни отива да влизаме в подобни елементарни схеми, най-малко и защото трибуквието ДПС вече е доста опетнено от хората в ръководството на тази партия. Ние ще сме позиционирани в център дясно. Наши потенциални партньори ще партиите от това пространство, като СДС, НДСВ, Земеделците".

На въпрос как ще успеят да избегнат постоянната връзка, която се прави между тях и ГЕРБ, Корман Исмаилов отговори: „Внушения и предположения всякакви ще се правят. Аз предлагам да следите нашето говорене и действия. Имаме кардинални разминавания по отношение на приоритети в политиката с днешните управляващи".

Той беше категоричен, че в никакъв случай няма да са „патерица" на ГЕРБ или на някой друг.