8 милиона ни струвало прехвърлянето на търговете от МЗ към болниците?
8 милиона ни струвало прехвърлянето на търговете от МЗ към болниците? / снимка: Sofia Photo Agency

Прехвърлянето на търговете от Здравното министерство към болниците е струвало 8 милиона лева на българските данъкоплатци. Мнението изрази депутатът от БСП Мая Манолова на заседание на Временната анкетна комисия за проучване на причините, довели до повишаване на цените на някои групи лекарствени продукти. Според Манолова за 30 от всички 70 прехвърлени продукта не са представени данни за цените, на които са договорени. Промяната в цените на 19 от тези продукти пък била в посока увеличение. 

Предложението на Мая Манолова да бъде изискана информация от Здравното министерство и от Националната здравноосигурителна каса за 30-те лекарствени продукта не бе прието.Генка Петрова от екипа, изготвил доклада, в който не се съдържа информация за тези лекарства, увери, че подобни проверки ще представляват излишен труд, защото имало насрочена проверка от Сметната палата.

От опозицията обаче не подкрепиха това мнение. Коментира д-р Нигяр Джафер от ДПС: „Липсват данни за около 30 продукта от медикаментите, които са за онколечение. Трудно е да се каже защо. От друга страна се оказва, че големи онкоболници въобще не са предоставяли такива данни. Това са девет от големите болници, които консумират ресурс. Разбирам желанието на управляващите от ГЕРБ да оставим нещата така и да не изискваме повече конкретика. Може би Сметната палата може да довърши работата на тази комисия. Всъщност истинският извод е, че хората, които могат да работят в бъдещия национален съвет със статут на държавна комисия наистина ще бъдат много затруднени и са много, много дефицитни кадри".

Единственото предложение, което единодушно бе прието на заседанието, е срокът на временната анкетна комисия да бъде увеличен с 15 дни.