Американски инвеститор с интерес да довърши АЕЦ „Белене”
Американски инвеститор с интерес да довърши АЕЦ „Белене” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Добрев за проекта Белене
56916
Добрев за проекта Белене
Делян Добрев и Петър Димитров в спор за проекта Белене
Американски инвеститор с интерес да довърши АЕЦ „Белене“
  • Добрев за проекта Белене
  • Делян Добрев и Петър Димитров в спор за проекта Белене
  • Американски инвеститор с интерес да довърши АЕЦ „Белене“

Шест месеца след като правителството реши да спре проекта „Белене", се появи частен инвеститор, който иска да строи централата. Американската компания „Глобъл пауър консорциум" е заявила интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене". Това съобщи на заседанието на парламентарната икономическа и енергийна комисия ресорният министър Делян Добрев. Присъствието му, както и тази тема бяха включени извънредно в дневния ред на заседанието.

Министър Добрев припомни, че преди време е поел ангажимент, ако има заявен интерес от страна на инвеститори за реализацията на проекта „Белене", депутатите да са първите, които да разберат за този интерес, за да може целият процес да се случи по най-прозрачния начин и министърът, както и народните представители заедно да разберат какви са намеренията на този инвеститор и дали те устройват българската държава или не. Министърът допълни, че такъв интерес е бил проявен и той е помолил част от инвеститорите да представят своите идеи за реализацията на проекта пред икономическата комисия в парламента.

„Аз и правителството имаме виждания при какви условия едно такова нещо евентуално би проработило, но предлагам първо инвеститорът да представи своята идея и заедно, доколкото е възможно, да оформим концепция, по която могат да се водят въобще преговори, защото те трябва да се водят открито пред цялото общество. Цялото общество да знае при какви условия евентуално може да се случи една такава инвестиция в България", каза Добрев пред народните представители.

Представителите на фонда пристигнаха с финансиста Емил Хърсев и Богомил Манчев, който е председател на Българския ядрен форум и собственик на един от консултантите на проекта за АЕЦ "Белене" - "Риск Инженеринг". Двамата обясниха, че са консултанти на американците.

Кои участват в консорциума, заявил интерес към „Белене"

Пред комисията Самюел Реди - представител на американската „Глобъл пауър консорциум", представи параметрите на предложението си. Той посочи, че инвестиционната компания е със седалище САЩ, но не даде подробности. Само обясни, че са в процес на разговори с НЕК и с няколко компании, които да се присъединят към консорциума. Договарял се меморандум за разбирателство и когато били ясни всички членове на консорциума, те щели да бъдат огласени.

В началото на заседанието председателят на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров обяви, че има представители на "Сименс". В изложението си обаче Самуел Реди уточни, че моли списъкът на представените инвеститори да бъде коригиран, защото "Сименс" не е част от "нашето представителство в момента".

Първата предстояща стъпка, обявена от Самюел Реди, е НЕК да създаде проектна компания, като активите и пасивите на проекта „Белене" ще бъдат прехвърлени към проектната компания. След това консорциумът ще започне комплексен анализ на активите и пасивите в дълбочина.

Инвеститорът вече е в разговори с „Атомстройекспорт"

„Добре осъзнаваме, че проектът е сложен - влезли сме в разговори с руската компания „Атомстройекспорт", тъй като тя ще бъде доставчика на ядреното оборудване", допълни представителят на „Глобъл пауър консорциум". Той подчерта, че активите, които американската компания ще придобие от НЕК, ще бъдат остойностени по справедлива пазарна цена.

Самюел Реди подчерта, че компанията няма да търси други форми на гаранция като договори за дългосрочно изкупуване на електроенергия. „Ние не търсим никакви финансови гаранти от страна на българското правителството в този проект. Той ще е на 100% гарантиран от средства от американски компании", заяви още Реди.

Той обясни, че има 30-годишен опит в атомния сектор в САЩ. „Чрез компанията-майка сме собственици на няколко хиляди мегавата инсталирани мощности в световен мащаб. Нямаме като собственост атомна централа, но въз основа на нашия експлоатационен опит мисля, че ще бъдем един успешен стопанин на тази мощност", каза Реди.

За съдбата на иска в арбитражния съд

На въпрос, отправен от икономическия и енергиен министър Делян Добрев, дали това означава, че компанията ще поеме заедно с пасивите и активите на „Белене" и арбитражните дела между „Атомстройекспорт" и НЕК, Самюел Реди посочи, че се планира подписването на меморандум за разбирателство с руската компания за уреждането на тези въпроси. „По отношение на арбитража не може да се намесим като фирма", допълни представителят на американската компания. От изказването на Реди се разбра, че те се надяват да убедят "Атомстройекспорт" да оттегли иска си срещу НЕК.

Казаното от Реди наложи и намесата на председателя на Българския атомен форум Богомил Манчев. Обяснявайки казуса с делата, Манчев посочи, че „тези процеси ще трябва да отпаднат", ако се върви към реализирането на проекта.

Добрев: „Белене" като частен проект е единствената останала възможност

Възможността АЕЦ „Белене" да бъде реализиран като частен проект е единствената останала възможност, заяви енергийният министър. Темата предизвика спорове в комисията, тъй като вече има парламентарно решение за спирането на строежа на централата.

Народното събрание не е субект, който да води търговски преговори, заяви Петър Димитров от левицата. „Да кажете кога ще дойдете да ни информирате за новата ситуация и за позицията на българското правителство и върху тази основа парламентът да реши какво ще прави - дали ще сменя решението или няма да го сменя. Не може чужд инвеститор в какъвто и да е разговор да поиска парламента да си смени решението. Това е недопустимо, това е натиск върху членове на парламента", каза Димитров.

Добрев отговори, че в това е разликата между правителството на Бойко Борисов и предходния кабинет. „Вашето правителство щеше да подпише договора и да го засекрети и никой и след 10, и след 20 години нямаше да разбере за какво сме се споразумели и какво правим. А нашето правителство още от първия възможен момент прави този дебат публичен. Не виждам нищо лошо в това инвеститорът да е тук, да представи себе си пред цялото българско общество", каза Добрев. Той допълни, че има решение на Народното събрание, което не позволява да се водят разговори, заради което трябва да има решение на НС, което да даде възможност да се водят разговорите. „Българското правителство е на мнение, че то не може да дава държавни гаранции, не може да подписва дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията. Не може да носи отговорност за строителството и финансирането на централата", каза Добрев.

Министърът каза, че е задал своите въпроси на инвеститора и е получил отговори. „За съжаление вие правите референдуми за „Белене" и казвате „Ние сме за „Белене" и в момента, в който е дошъл инвеститор и казва „Ние имаме желание да построим „Белене", вие му казвате „Идете си говорете с правителството", ние тук, Народното събрание бягаме от отговорност и не искаме да си зададем въпросите и да кажем каква е нашата позиция", обърна се Добрев към Петър Димитров. Депутатът от левицата от своя страна зададе въпрос на министъра: „Продавате ли „Белене" или не го продавате?".

Добрев отговори, че възможността проектът „Белене" да се случи на частен принцип е единствената, която е останала, за евентуална реализация на този проект при редица условия.

Депутат от ГЕРБ: Да не се излагаме пред чужденците!

В хода на дебатите по време на заседанието Рамадан Аталай от ДПС определи представянето на инвеститора в парламента като несериозно. Според него първоначалните разговори не трябва да са в парламента. "Това не е приятно за инвеститора, нито за България", каза Аталай. Той възрази срещу това в парламентарната комисия да се водят търговски разговори.

Според бившия енергиен министър и депутат от БСП Румен Овчаров изслушването в комисията е публично водене на търговски преговори по неизвестна тема. Овчаров заяви, че това е празно говорене.

Цвета Караянчева от ГЕРБ поиска опозицията да си изясни дали иска да има „Белене" или не и защо е правена подписката за референдум. „Пред нас стои инвеститор, на който искам да се извиня", каза тя. Тя допълни, че депутатите не водели преговори и не взимали решения в момента, а просто изслушвали инвестиционно намерение. „Такива дребни политически хватки и приказки, просто - излагаме се пред чужденците!", заключи емоционално народната представителка.

Цачева внася проект, с което НС да даде мандат на властта да преговаря

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която беше гост на заседанието, съобщи, че тя ще внесе още в четвъртък проекторешение, с което депутатите да дадат мандат на правителството да води преговори с потенциалния инвеститор. Това се налага, тъй като със свое решение на 29 март това Народно събрание спря официално проекта „Белене".

Цачева, която е избрана за депутат от Плевен, посочи, че хората от региона очакват нещо да се случи на площадката в Белене. „Била съм на срещи в Белене. В Народното събрание се внесе декларация", напомни тя.

Според Емил Хърсев оферта можело да се чака най-рано след 5- 6 месеца

В първоначалния списък от компании, които имат намерение да инвестират в АЕЦ "Белене", фигурират девет фирми. Това каза пред журналисти финансовият експерт Емил Хърсев, който е и консултант на американския "Глобал пауър консорциум", заявил инвестиционен интерес към строителството на атомната централа. Хърсев коментира, че реална оферта може да се чака най-рано след 5-6 месеца.

Става дума за публични компании, които се търгуват и на борсата, каза Хърсев. По думите му за тях проекта "Белене" още бил неясен, не се знаели пасивите и негативите и не било известно в какво именно се инвестира. Затова и компаниите предпочитали да оповестят, че ще вложат средства едва след изчистването на тези параметри. В противен случай можело да има негативи за фирмите.

По-късно пред журналисти пък директорът на "Булатом" Богомил Манчев каза, че компанията „Куантум груп" е основният инвеститор с интерес.

Въпросът за това кой именно ще инвестира в "Белене", беше и един от основните въпроси по време на днешното заседание на икономическата комисия. Делян Добрев не отговори на тези въпроси, като посочи, че за първи път вижда и се среща с инвеститорите. Въпросите били пък тема на конкретни търговски преговори, които не можело да се случат публично и в икономическата комисия.

 

*   *   *

През пролетта България се отказа от строителството на втора атомна централа. Според прогноза на консултанта по проекта „Белене" - британската банка HSBC, стойността й би могла да достигне над 10 млрд. евро в най-оптимистичния вариант. Има идеи на мястото на втора атомна да се изгради газова централа. През април Министерският съвет реши, че на площадката на АЕЦ „Козлодуй" ще бъде изграден седми блок, като според експерти подобен проект може да отнеме дори четиринадесет години. Руската компания, която трябваше да строи Белене - Атомстройекспорт, заведе иск за 58 млн. евро, а България предяви претенции за подобна сума за неизкупено от руснаците старо оборудване на площадката.

Отказът от АЕЦ „Белене" стана повод за политически дебати. От БСП смятат, че проектът е изгоден и необходим за страната ни и увериха, че ако спечелят изборите следващата година, ще го рестартират. От партията заедно с "Атака" дори готвеха вот на недоверие за провал в енергийната политика на кабинета „Борисов". В последния момент обаче депутатите на Волен Сидеров се оттеглиха от вота и той не се състоя. Социалистите създадоха инициативен комитет за събиране на подписи, като се надяват този ход да доведе до референдум за това дали да се строи втора атомна централа у нас. Те събраха 770 хиляди подписа с искане за провеждане на допитването за централата и смятат, че то трябва да се проведе до април следващата година. Междувременно премиерът Бойко Борисов лансира идеята допитването да се проведе паралелно с парламентарния вот следващата година.

През септември политическите спорове за проекта „Белене" бяха подновени, след като Атомстройекспорт вдигна иска за отказа на страната от втора атомна централа до 1 млрд. евро. Премиерът Борисов каза, че този ход на руската страна е изненадал вероломно България. Според икономическия министър Делян Добрев исканията на Атомстройекспорт са неоснователни, а вицепремиерът Дянков ги определи като смешни.

Представителят на инвеститорите в АЕЦ „Белене" Сам Реди е управител на компанията FreNuc. Според кратката й онлайн визитка, тя предлага атомни инженерни услуги. FreNuc се представя, че има "десетилетия опит в тази индустрия и дълбока експертиза" и че предлага широка гама от услуги и продукти в сферата на атомното инжерество в САЩ, Европа и други места по света. Седалището на фирмата е в Швейцария.