Президентът Плевнелиев хвали България пред американската телевизия CNBC
Президентът Плевнелиев хвали България пред американската телевизия CNBC / netinfo

В дългосрочен план България ще приеме единната европейска валута, но преди това да се случи ще наблюдаваме внимателно развитието на ситуацията в еврозоната. Това е коментирал в интервю за американската телевизия CNBC държавният глава Росен Плевнелиев, цитиран от пресцентъра на президентството.

Държавният глава бе гост на авторитетната медия в Ню Йорк, където е на работно посещение за участие в 67-та сесия на ОС на ООН. Росен Плевнелиев се обяви в подкрепа на интеграционните усилия в ЕС за преодоляване на кризата. Той обаче беше категоричен, че е време за по-осезаеми резултати. „Проевропейски президент съм и вярвам, че предстои следващата фаза на европейска интеграция. За да излезе от кризата обаче, Европа трябва да има план и да се придържа към него", е подчертал държавният глава.

Президентът е посочил пред бизнес телевизията, че в момента страната ни има 10% данък върху доходите на физическите лица и корпоративен данък със същия размер, като ниските данъчни ставки са повишили събираемостта на приходите. По този начин страната ни е показала, че е пример за ефективност, е подчертал Плевнелиев.

Президентът е припомнил пред CNBC, че България остава стабилна в региона, с изключително нисък държавен дълг от едва около 16 на сто от БВП или около 5 млрд. евро. Страната подобри позициите си и в глобалната класация по конкурентоспособност и въпреки продължаващата криза регистрира икономически растеж в порядъка на 1.2-1.3 на сто, е припомнил държавният глава.

Пред CNBC Росен Плевнелиев е коментирал също така, че страната ни все още изостава по ръст на доходите от заплати и пенсии, но беше категоричен, че това трябва се случва добре обосновано и с ясни източници на финансиране. По думите на президента, много е важно да се даде отговор на въпроса откъде ще дойдат тези средства и дали те няма да са за сметка на нови дългове. „Ние преразпределяме толкова, колкото произвеждаме, а не колкото ни се иска", е подчертал Росен Плевнелиев и е прогнозирал, че способността на страната ни да взема трудни решения и да продължи с извършваните реформи ще възвърне доверието на пазарите и на инвеститорите.

За три години и половина България се превърна в една от трите държави в ЕС с най-нисък процент на грешки при усвояването на европейските средства, е коментирал още Росен Плевнелиев пред CNBC. Това се случи, след като за мениджъри в правителството бяха назначени млади хора - 33-35-годишни, които се фокусираха върху повишаването на прозрачността и върху големите инфраструктурни проекти. Промяната е възможна за три години и половина и България е добър пример за това, е обобщил президентът пред CNBC.