СОУ „Отец Паисий” – Габрово - пилотно училище по европейски проект
СОУ „Отец Паисий” – Габрово - пилотно училище по европейски проект / netinfo

Габровското училище „Отец Паисий"  е едно от пилотните учебни заведения в  областта, които ще бъдат включени в проект "Включващо обучение". Проектът е разработен по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 г. и ще бъде с продължителност две години.

Целта на проекта е да се осигури подкрепяща среда за равен достъп до образование и за отваряне на образователната система с оглед осъществяване на включващо обучение, повишаване ролята на общообразователните училища за изграждане на приобщаваща образователна среда и за осъществяване на качествено образование, съобразено с индивидуалните потребности на всеки ученик.

В училището ще се реализират дейности, насочени към осигуряване на условия и подкрепа за преход от интегрирано към включващо обучение. Ще се работи по създаване на положителни нагласи в училищната и родителската общност към включващото обучение за постигане на интеграционен ефект. Педагогическата колегия ще участва в разработване на методика за оценка на образователните потребности на децата и учениците с увреждания и на ръководство за работата на училищните екипи с цел изготвяне на индивидуални образователни програми. Ще бъдат осъществени строително ремонтни дейности за създаване на благоприятна среда за адаптивно обучение на деца със специални образователни потребности. Ще се оборудва ресурсен кабинет с необходимите материали, техника и апаратура.

Към настоящия момент е извършен подбор и са назначени ресурсен учители и психолог.