12 дни Исперих празнува културно-историческото си наследство
12 дни Исперих празнува културно-историческото си наследство / netinfo

Дни на културно-историческото наследство се откриват днес в Исперих - съобщиха от местната управа и Исторически музей - Исперих, които са организатори на многообразните прояви.

Официалното откриване е в 15,00 ч. днес в конферентната зала на музея в Исперих, след него е кинолекторията на тема „30 години от откриването на Тракийската Царска гробница при с. Свещари - паметник на световното културно-историческо наследство".

Час по-рано в Етнографската къща ще е започнала детската работилница Царевични фантазии. Дните на културно-историческото наследство в Исперих са съчетани с Панаира на царевицата в лудогорското градче. Неговото официално откриване пък е на 1 октомври от 17,00 ч., когато в Етнографсктата къща ще бъдат представени експонатите от изложбата „Пеперудена роса коневска - единство на традиции и бъдеще". На 2 октомври пред Музейната експозиция ще бъде подредена друга изложба - на произведенията на малките творци от Детската работилница, ще има и детски игри с царевица. На 4 октомври от 14,30 ч. на спортната площадка в дом „Лудогорие" ще се играе царевичен футбол, а на следващия ден от 17,00 ч. пред Музейната експозиция ще има „Седянка - беленка", в която ще участва група за автентичен фолклор към Историческия музей, нейните членове ще варят качамак, а посетителите ще имат възможност да го дегустират.

Ето и останалите събития от Дните на културно-историческото наследство в Исперих: В 15,00 ч. на 25 септември в Конферентната зала на Историческия музей ще има литературна среща. Ден по-късно, в същия час и на същото място се открива ретроспективна изложба „С вяра и търпение", посветена на хората, работили през годините за обогатяване на музейната експозиция. На 27 септември в конферентната зала започва юбилейната научна конференция „Апогеят на гетската цивилизация". Тя продължава общо три дни, част от нея е и експозицияв Художествената галерия. На 3 октомври е обявен Ден на отворените врати за Музейната експозиция, Художествената галерия и Етнографската къща.