5 номинации от Ямбол за Международния ден на правото да знам
5 номинации от Ямбол за Международния ден на правото да знам / www.sxc.hu

За десета поредна година Програма Достъп до информация /ПДИ/ ще връчи на 28 септември – Международен ден на правото да знам, четири награди за принос в областта на свободата на информация и две антинагради. Предстои журито да обсъди получените 40 номинации и да определи носителите на тазгодишните награди.

Пет са номинациите от Ямбол за тазгодишните награди.

В категория „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани” е номиниран Административен съд – Ямбол.

Сдружение „Движение с екологична насоченост” и координаторът на ПДИ за Ямбол Дияна Бончева са номинирани за наградите за неправителствена организация и гражданин, упорито използващи Закона за достъп до информация.

Община Ямбол за пореден път е номинирана за антинаградите на ПДИ. Миналата година общината беше удостоена със „Срамота”, заради системните откази на информация. Тази година се състезава с Община Пловдив, Административен съд – София град и Районна прокуратура – Варна за наградата „Вързан ключ”.

От Ямбол идва и номинацията на Министерството на околната среда и водите за антинаградата „Златен катинар”. Поводът е системното укриване на информация във връзка с Регионално депо - Ямбол и взаимодействието на държавната институция с неправителствените организации.

На 28 септември 2002 г. в София неправителствени организации от различни страни създадоха Международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията.

Мрежата на застъпниците за свобода на информацията предложи 28 септември да бъде отбелязван като Международен ден на правото да знам, символизиращ световното движение за популяризиране правото на информация. Днес тази инициатива се отбелязва в повече от 50 страни.