РИОСВ - Хасково с номинация за наградата Златен ключ
РИОСВ - Хасково с номинация за наградата Златен ключ / © www.sxc.hu

За десети път Програма Достъп до Информация ще връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информацията на 28 септември - Международният ден на правото да знам. За трета поредна година РИОСВ - Хасково е номинирана за наградата "Златен ключ" в категорията "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани". Институцията ще се състезава с областната администрация на Стара Загора, с тази на Хасково, Изпълнителна агенция по околна среда, Национален институт за помирение и арбитраж, Община Добрич, Административен съд - Ямбол и Община Мездра. От Хасковска област общо номинациите са 5 в различни категории.

Идеята е да бъдат поощрявани граждани, неправителствени организации, журналисти и медии да упражняват правото си да търсят информация, а също така и институциите, изпълняващи задълженията си по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ да създават позитивни практики в това отношение. Жури определя ежегодно носителите на наградите- 4 позитивни и 2 анти- награди. Носителите на годишните награди получават Грамота и Статуетка по време на церемонията по отбелязването на Международния ден на правото да знам.

Церемонията ще се проведе на 28 септември в Пресклуба на БТА в София. Отбелязването на Международния ден на правото да знам през 2012 г. в България е възможно благодарение на финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България" в рамките на проект "В отговор на новите предизвикателства пред достъпа до информация".