НП Регина Ешер: Стара Загора е идеално място за правене на бизнес
НП Регина Ешер: Стара Загора е идеално място за правене на бизнес / Община Стара Загора

На своята първа визита в Община Стара Загора бе посланикът на Конфедерация Швейцария НП Регине Ешер. Придружавана от членове на Българо-швейцарската търговска камара, тя се срещна с председателя на Общинския съвет Емил Христов и зам.-кмета Иванка Сотирова.

Първото впечатление, което споделиха гостите, бе единодушното възхищение от видяното при посещението в Музея „Неолитни жилища". „Много съм доволна, че съм тук, очарована съм от вашия град!", сподели НП Ешер.

Домакините представиха основните характеристики на града и общината, като поставиха акценти на динамичното развитие на града, добрата стратегия на общинското ръководство за бъдещото му развитие, наличието на работещ бизнес, развито университетско образование и добре оборудвана болница. Зам.-кметът подчерта, че връзките на Стара Загора с Швейцария са установени в социалната сфера, с подпомагането на деца в неравностойно социално положение, и в образованието - с обмена на ученически визити с френскоговорещата част на Швейцария. В разговора се стигна до единодушното мнение, че е необходимо установените контакти да останат стабилни, както и да бъдат развити нови в сферата на бизнеса.

„Без добре работеща икономика не могат да се развиват нито социалните, нито културните или хуманитарните дейности", подчерта дипломатът. Посланик Ешер подчерта, че в основата на нейната визита в Стара Загора е Българо-швейцарската търговска камара, както и наличието на добре работещо швейцарско предприятие в града. „Оскар Рюег" ЕООД България произвежда и монтира части за фарове в автомобилите Ауди и Фолксваген, катоцялата продукция е предназначена за експорт. Нейни клиенти са и известни на международния пазар фирми в сферата на производството на осветителни тела, телекомуникации, аудио- и електромашиностроене, електроника, стоки за потребление и др.

Председателят на УС на БШТК Бони Бонев представи дейността на камарата, като акцентира на стимулирането и подпомагането на икономическите и търговски връзки между България и Швейцария. Организацията предлага информация, контакти и услуги на своите партньори от двете държави. В нея членуват предприятия от всички стопански отрасли, производители и доставчици на услуги, вносители и износители, големи международни компании и средни и малки предприятия.

„Доволна съм да видя как българската и швейцарската прецизност се съчетават добре тук. Швейцария става все по-важен инвеститор в България. Мисля, че Стара Загора е идеално място за правене на бизнес", сподели НП Регина Ешер.