Общинар алармира за проблеми в метрото, от Метрополитен успокояват, че всичко е наред
Общинар алармира за проблеми в метрото, от Метрополитен успокояват, че всичко е наред / Снимка: kadiev.bg
Общинар алармира за проблеми в метрото, от Метрополитен успокояват: всичко е наред
56750
Общинар алармира за проблеми в метрото, от Метрополитен успокояват: всичко е наред
  • Общинар алармира за проблеми в метрото, от Метрополитен успокояват: всичко е наред

Снимки на рушащи се елементи в тунелите на столичното метро, разпространи общинският съветник от БСП Георги Кадиев. За Дарик той уточни, че снимките са му изпратени от служители на Метрополитен и показват течове, лед и рушаща се мазилка в тунелите на първия метролъч между станциите Г. М.Димитров и Интерпред. В отговор, директорът на Метрополитен Стоян Братоев каза за Дарик, че в посочения участък няма тунели. Той обясни, че всяка нощ се правят проверки на състоянието на подземната инфраструктура и там, където има проблеми, те се отстраняват незабавно. В началото на седмицата прокапаха две от новите метростанции - НДК и Джеймс Баучер. Тогава Братоев обясни, че конструкцията уляга през първата година и такива инциденти ще се случват.

Общинският съветник Георги Кадиев каза, че снимките са изпратени от служителите на Метрополитен и са направени през последната година. „Показват доста обезпокояващо състояние вътре - пропаднали стени, мазилки, ръждясала арматура и изобщо неща, които според мен за метро, което беше пуснато през 2009-а, не би трябвало да съществува", каза той.

В отговор шефът на Метрополитен Стоян Братоев каза, че на снимките се вижда увивна растителност на подпорните стени, което не е лошо, а даже е естетично. „Това са някакви стари снимки. Ние подменихме тази година близо 400 метра релси. И това са точно снимки от подменените релси. Те затова се подменят, като се покаже, че има вече износване. Това е работа на експлоатацията - прави се преглед, където има нужда, се ремонтира, за да може да пътуваме нормално", каза Братоев.

Кадиев каза, че не може да направи експертиза дали това е опасно или не, но настоя за отговор от страна на Метрополитен за състоянието на тунелите две години след пускането в експлоатация на участък от първия лъч. В отговор Братоев наблегна на факта, че в участъка няма тунели, а метрото е наземно и каза, че проверки на съораженията се правят всяка нощ. „Аз видях на снимките някакво обледяване и не знам през коя година е бил този лед. И второ открити участъци, ами те са открити разбира се, че където е открито може да има лед", каза той.

Братоев беше категоричен, че софийското метро се поддържа и проблемите се решават навременно.