Слаб интерес при общественото обсъждане на визията на града до 2020 година
Слаб интерес при общественото обсъждане на визията на града до 2020 година / DarikNews.bg

Достъпна и сигурна градска среда, с повече работни места и грижи за децата, по-чист и благоустроен. Така старозагорци виждат града ни през 2020 година, а техните мения са споделени в анкетно проучване, което е част от проекта за изработване на Интегриран план за възстановяване и развитие на Стара Загора. Анкетата е активна до 27 септември на следния линк: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fromEmail=true&formkey=dDNkdWdWQXZJUGNhTnpjNm1YSVd6U3c6MQ

При слаб интерес от страна на гражданите обаче премина общественото обсъждане за бъдещото развитие на града ни през следващите осем години.

Визията за развитието на Стара Загора до 2020 година, според арх. Александър Симеонов от фирмата-изпълнител на проекта, е: „Град Стара Загора-просперищ, културен, административен, транспортен и университетски център с конкурентна икономика, базирана на знанието, благоустроена градска среда и високо качество на живот".

Интегрираният план за градско възстановяване и развитие е изключителен важен за бъдещето на Стара Загора. Той има за цел да представи градски територии, които имат слаб потенциал на растеж и да подложи интегриран подход за тяхното развитие. „Зоните, които определим, трябва да имат голямо струпване на хора, за да може ефекта от тяхното развитие да се разпростре върху по-голям част от населението и да подпомогне развитието на целия град. Разграничаваме три вида зони: с преобладаващ социален характер, с потенциал за икономическо развитие и зони на публични функции с висока обществена значимост", обясни арх. Симеонов. В понеделник от 14 часа в зала 2 на Община Стара Загора ще се проведе обсъждане на окончателния вариант на определените зони за въздействие.

В Интегрирания план ще бъде включена поне 1/3 от територията на Стара Загора. Във втората му част ще бъдат посочени конкретните проекти, които ще бъдат финансирани от структурните и кохезионните фондове.