Незаетите работни места в сферата на технологиите в Европа ще са 700 000 през 2015-а
Незаетите работни места в сферата на технологиите в Европа ще са 700 000 през 2015-а / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Незаетите работни места в сферата на технологиите в Европа ще са 700 000 през 2015-а
56691
Незаетите работни места в сферата на технологиите в Европа ще са 700 000 през 2015-а
  • Незаетите работни места в сферата на технологиите в Европа ще са 700 000 през 2015-а

Очаква се до 2015-а година незаетите работни места в областта на информационните технологии в Европа да достигнат 700 000, което означава, че не се оползотворяват възможностите във всички държави, това заяви вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар по информационните технологии Нели Крус по време на конференцията „Цифровата програма на Европа 2012".

Крус посочи, че много скоро 90 процента от работните места ще изискват някакъв вид компютърни умения, а компютърната грамотност се увеличава само с 3 процента на година. Европейският съюз има нужда от широколентов интернет за всички граждани, а в България има голям проблем с достъпа до интернет в селските райони, заяви Нели Крус.

Незаетите работни места в сферата на технологиите в Европа ще са 700 000 през 2015а
netinfo

В България 50 процента от населението никога не е използвало интернет, а в селските райони едва един от трима души има достъп до интернет, заяви еврокомисар Нели Крус.

„Тази част от населението губи много, а между другото, много жени отхвърлят работа, свързана с информационните технологии, защото смятат, че не е за тях, и това трябва да се промени", каза Крус.

Според нея най-тревожният проблем в Европа е броят на незаетите работни места в сферата на информационните технологии.

„Ако не се справим с този проблем, ние губим цяло поколение, и не само, че го губим, но ще има и други последици, така че трябва направим всичко възможно", категорична е еврокомисарят.

Европа трябва да инвестира в иновации, за да осигури бъдещия си растеж, обобщи Нели Крус.

Незаетите работни места в сферата на технологиите в Европа ще са 700 000 през 2015а
netinfo

По време на конференцията заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев представи план за въвеждане на услугата eCall, чрез която от превозните средства ще се правят автоматични спешни повиквания до телефон 112, като повикването ще се задейства от пътниците или от специални сензор в автомобила. Ако в България всички автомобили имат устройства за eCall, това ще намали смъртните случаи при катастрофи със 100 на година, а броят на пострадалите ще намалее с 300 на година, обясни Георгиев. Той припомни, че през последните 3 години пътните инциденти, завършили със смърт или пострадали хора, са намалели с 11 процента.