Събраните доказателства по делото за пожара във влака София-Кардам са достатъчни
Събраните доказателства по делото за пожара във влака София-Кардам са достатъчни / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Апелативният съд във Велико Търново прие единичната техническа експертиза, назначена по делото за пожара във влака София - Кардам, избухнал на 28 февруари 2008 г., при който загинаха 9 души. Експертизата установява времето, необходимо за придвижване на началник- влака Иванка Костадинова от платформата до кушет-вагона, за да предприеме действия по евакуирането на пътниците.

Съдът определи, че събраните до момента доказателства са достатъчни и отхвърли искането на защитата на подсъдимите за допълнителна експертиза и нови разпити на свидетели. Прокуратурата протестира оневинителната присъда на  Георги Иванов - бивш началник в БДЖ, разпоредил двойно заключване на вагоните, което е попречило на евакуацията на пътниците.

Обвинението поиска и по-високи присъди за другите двама подсъдими - шафнера на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев и началника на влака Иванка Костадинова. Искът на прокурора бе подкрепен от адвокатите на близките на загиналите в пожара.

Пледоариите на страните по делото приключиха. Утре в 9,30 часа магистратите ще излязат със съдебен акт.

Досега две съдебни инстанции - Плевенският окръжен съд и Великотърновският апелативен съд, осъдиха Георгиев и Костадинова - първата инстанция им даде 12 и 8 години затвор, а втората ги намали на 8,5 и 5 години. Присъдите бяха отменени с решение на Върховния касационен съд, който върна делото в Апелативния съд.