Делото в Пазарджик ще бъде тест за зрялост на българския съд
Делото в Пазарджик ще бъде тест за зрялост на българския съд / снимка: Sofia Photo Agency, архив

ДПС ще наблюдава внимателно процеса в Пазарджик срещу 13 души, обвинени в разпространението на радикален ислям в България, заяви Алиосман Имамов от ДПС пред бТВ.

По думите му това дело ще бъде тест за зрялост и компетентност на българския съд по изключително деликатна тема. Алиосман Имамов беше категоричен, че ако ДПС забележи нарушаване на правата и свободите на обвиняемите, ще предприеме всички законови мерки.

„Ние не се месим в работата на съдебната система, но се надяваме да е обективна”, заяви той. По думите му ще бъде „огромна грешка, ако процесът бъде използван за противопоставяне на двете най-големи религиозни общности" в България.

Според него в настоящия случай се подхожда с презумпцията, че обвиняемите са виновни и трябва да бъдат наказани. „В Родопите няма религиозно напрежение”, категоричен е Имамов, изразявайки надежда, че съдебната зала няма де стане място за теологически спорове.

„От всички коментари няма ясна дефиниция какво е това радикален ислям”, коментира обществената дискусия Алиосман Имамов. По думите му трябва да се изчисти исламофобията в България, а дискусиите за различните клонове на исляма са нещо нормално. „Свободните интерпретации на разклоненията на исляма създават чувството, че става нещо опасно”, коментира Имамов. Според него, когато стане дума за салафизъм (сунитско течение в исляма - бел. ред.), хората се плашат, а това не трябва да е така.

Той препоръча на държавата да се обърне към Саудитска арабия, за да се запознае със салафизма по-добре. Алиосман Имамов изрази съмнение тази организация да си поставя за цел да „подпали българската държава”. Той обясни, че ДПС държи на традиционния ислям, който се проповядва в България.

Чуйте предаването "Кой говори" по темата: