Одобриха българското розово масло като защитено географско понятие
Одобриха българското розово масло като защитено географско понятие / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българското розово масло е одобрено като защитено географско понятие. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Одобрението е факт след решение на постоянната междуведомствена комисия по географски означения и храни с традиционно специфичен характер.

Комисията е оборила за регистрация на защитено географско указание „Българско розово масло" в Европейския регистър на защитени географски означения.

Това е последният етап от националната процедура, която включва преглед на подадените документи от групата производители, проверки на място при членовете на групата производители, публикуване на заявлението спецификация с цел предоставяне на срок за подаване на евентуални възражения по него. Председател на комисията е заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Подготвят се необходимите документи за изпращане на заявлението в Европейската комисия, където ще стартира процедура на ниво Европейска комисия.