Хакнаха сайта на френския вестник Шарли ебдо заради карикатури на Мохамед
Хакнаха сайта на френския вестник Шарли ебдо заради карикатури на Мохамед / снимка: Reuters, архив

Сайтът на френския сатиричен вестник "Шарли ебдо", който публикува карикатури на пророка Мохамед, е хакнат, съобщи ДПА.

"Сайтът е блокиран, защото е хакнат", каза пред репортери шефът на седмичника, представил се с псевдонима "Шарб". Уебстраницата на вестника остава недостъпна, добавя ДПА.

В днешния си брой френското сатирично издание "Шарли ебдо" публикува карикатури, които осмиват разпространения в интернет антиислямски филм и предизвиканите от него протести в мюсюлманския свят, посочва ДПА. Изданието отпечата на корицата си рисунка, на която ортодоксален евреин бута инвалидна количка със седнал в нея човек с тюрбан, а на вътрешни страници публикува карикатури на Мохамед, на една от които ислямският пророк е изобразен гол.

Редакцията на "Шарли ебдо" в Париж беше замеряна със запалителни бомби през ноември миналата година, след като изданието публикува рисунка, осмиваща Мохамед, предава БТА. През 2005 г. публикувани в Дания карикатури на ислямския пророк предизвикаха вълна от съпроводени с насилие протести в мюсюлманския свят, отбелязва Ройтерс.

Френският външен министър Лоран Фабиюс определи като провокация публикуването на карикатурите и каза, че е наредил да бъде засилена сигурността на френските дипломатически мисии в мюсюлманския свят, предадоха Ройтерс и ДПА.

Фабиюс заяви от Кайро в интервю за френски медии, че е "против провокации в тези враждебни времена".

Помолен да коментира публикуването на карикатурите на пророка Мохамед, френският премиер Жан Марк-Еро отбеляза: "Ние сме страна, в която свободата на словото е гарантирана, свободата на карикатурата - също". Сайтът на списанието е недостъпен, а страницата му във Facebook прелива от позитивни или негативни коментари за публикуваните карикатури на пророка.

Френските власти изпратиха полицейски части за борба с безредиците, които да охраняват редакцията на "Шарли ебдо".

Междувременно мюсюлмански лидери осъдиха публикуваните карикатури на пророка Мохамед като поредната обида на Запада срещу вярата им, съобщи Ройтерс. Те призоваха френското правителство да предприеме твърди действия. "Отказваме да приемем и осъждаме френските карикатури, обиждащи пророка и осъждаме всякакви действия, които охулват това, в което хората вярват, че е свято", каза Есам Ериан, изпълняващ длъжността ръководител на египетските "Мюсюлмански братя" и Партията за свобода и справедливост.

Според него френското правосъдие трябва да подходи към въпроса със същата твърдост, с каквато е подходило и срещу списанието, публикувало голи снимки на съпругата на британския принц Уилям. "Ако случаят с Кейт е въпрос от лично естество, карикатурите са обида срещу цяла група хора. Вярата на другите трябва да бъде уважавана", каза той.

Той се обяви също против всякакви реакции на мюсюлманите, съпроводени с насилие, но каза, че мирните протести са оправдани.

Говорител на Мюсюлманските братя приветства критиките на френското правителство срещу карикатурите, но заяви, че френското законодателство трябва да третира по еднакъв начин обидите срещу исляма и отричането на Холокоста. "Ако някой се съмнява, че е имало Холокост, го вкарват в затвора. Но ако някой обиди пророка, неговите сподвижници или исляма, най-много (Франция) да се извини с две думи. Нито е справедливо, нито е логично", каза той.