Момче, пребило връстник, ще лежи в затвора три години
Момче, пребило връстник, ще лежи в затвора три години / снимка: БГНЕС, архив

Осмокласникът от Строителния техникум в София Валентин Стоянов, който осакати при побой връстника си Андрей Илчев, ще лежи три години зад решетките. Решението взе Софийският районен съд, съобщи на сайта си вестник „Труд”.

17-годишният Валентин Стоянов трябва да изтърпи наказанието си в поправителния дом в Бойчиновци, където се намира от задържането си през ноември миналата година. Присъдата все още не е влязла в сила - адвокатите на Валентин обжалват пред Софийския градски съд. Първото заседание е насрочено за 10 октомври.

16-годишният ученик Андрей от 35-та гимназия в кв. „Лозенец” бе жестоко пребит пред училището на 23 ноември миналата година около 19.00 ч. След като изпратеният автопатрул, криминалисти и инспектор от Детска педагогическа стая пристигнали на място, битото момче успяло да каже само, че малко преди това било нападнато от двама или трима непознати. Андрей веднага бе откаран в „Пирогов”. След операция десетокласникът е с извадени бъбрек и далак, белият му дроб също имаше наранявания. След огледа криминалистите задържаха 15-годишният Валентин Стоянов от професионалната гимназия по архитектура и строителство „Христо Ботев”.

Според полицията, инцидентът си има предистория. На 11 ноември педагогическият съветник на столичното училище сигнализирал в Четвърто районно управление за нарастващо напрежение между техни възпитаници и ученици от другото столично училище. Служителите на реда разследвали обстоятелствата около инцидент, възникнал четири дни по-рано, когато в центъра на столицата четирима единадесетокласници от училището се спречкали с двама 15-годишни, които учат в професионалната гимназия. По-малките обаче били физически по-силни и нанесли побой на батковците. Всички те били разпитани, единият от потърпевшите подал жалба и представил съдебно-медицинско удостоверение за нанесена лека телесна повреда.

На двамата непълнолетни били съставени протоколи за предупреждение, последвали уведомления на родителите и на ръководството на учебното заведение. Независимо от това се оказало, че задържаният е единият от двамата тогава нападатели.