М.Стоянова: Не може и да слагаме в резерва, и да увеличаваме пенсии и заплати
М.Стоянова: Не може и да слагаме в резерва, и да увеличаваме пенсии и заплати / снимка: Sofia Photo Agency, архив
М.Стоянова: Не може и да слагаме в резерва, и да увеличаваме пенсии и заплати
56617
М.Стоянова: Не може и да слагаме в резерва, и да увеличаваме пенсии и заплати
  • М.Стоянова: Не може и да слагаме в резерва, и да увеличаваме пенсии и заплати

Откога ще бъдат увеличени пенсиите - от 1 януари или от 1 април, и дали към обяснението няма достатъчно пари трябва да прибавим и идват избори през лятото, за да си отговорим на този въпрос. И още: Има ли яснота около макрорамката за догодина - събеседник в „Денят” на Дарик Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента.

Откога последно ще бъдат увеличени пенсиите и с колко? От началото на годината или по-скоро от април, когато са по-близо до изборите?

Датата не зависи от това дали ще бъдат близо до изборите, или по-далеч от изборите, а от това какви са възможностите на бюджета да си позволи този разход. За да се компенсира... за всички пенсии... с процента на събраната, набраната инфлация от средата на 2009 г., за цялата година са необходими около 800 млн. лева, което е един доста сериозен разход. За съжаление разчетите не показват възможност бюджетът да има такъв резерв за следващата година. Затова разчетите продължават, като по-скоро 1 април е по-реалната дата за увеличение на пенсиите.

Няма ли възможност от някои от другите пера да бъдат изтеглени тези 200 милиона?

Ами, 200 милиона не са малко пари. Другите пера са просто разходите по другите бюджетни пера, които касаят здравеопазване, социални дейности, образование, сигурност и т.н. Така че сложно е да увеличиш за сметка на някой друг. Увеличението, което ще се направи, е преди всичко за сметка на подобреното събиране на данъци и други приходи.

Въпросът е обаче как пенсионерите, които всъщност са хората с най-ниски доходи може би в държавата, ще изкарат зимата, когато знаем, че всичко е по-скъпо - енергийните ресурси, поскъпват храните…

Да, въпросът е резонен и затова се прави всичко възможно в рамките на бюджета да се компенсират пенсионерите. Колкото и компенсация да се даде, тя никога няма да бъде достатъчна, но това са възможностите на бюджета. Предложение от рода на ако вдигнем дефицита, да вземем допълнителен заем и да повишим заплатите в бюджетния сектор и в пенсиите, смятам, че е едно неправилно решение, което би могло да стагнира българската икономика и би натоварило следващите поколения.

Да, но все пак няма как да разграничим вдигането на пенсиите от 1 април от изборите, всъщност пенсионерите ще получат малко повече пари точно преди изборите.

Ами, тълкувайте го и така.

А ще успеете ли да намерите пари за майките, които през втората година от майчинството си все още продължават да получават по 240 лева месечно, въпреки че вече майчинските, знаем, не са обвързани с минималната работна заплата, но все пак разликата между 240 и предполагаемото 310 е доста голяма.

За съжаление не мога в момента да отговоря какъв е необходимият ресурс за едно такова повишаване на минималното майчинство, но много рано почнахме темата за бюджета, преди да са направени всички окончателни разчети, и затова на мен хич не ми се искаше днес да коментираме толкова подробно, а по-скоро в основните макроикономически показатели, рамката, така да се каже, на бюджета. Останалите подробности, включително за майки и други категории, ще бъдат тема, след като бъде окончателно направен разчетът и бюджетът е на сайта на Министерството на финансите.

А поне 310 лева минимална работна заплата от началото на следващата година сигурен параметър ли е?

Ами, такава е договореността със социалните партньори и в този смисъл е сигурен параметър.

А как това ще се отрази на бюджета на НОИ?

Минималната заплата няма отношение към бюджета на НОИ. Минималната заплата касае всички работещи на нискоквалифицирани... на, така, нискоквалифициран труд, НОИ няма отношение към това.   

Да, но все пак те плащат осигуровки.

Да. Плащат се осигуровки и в този смисъл би могло да има положително отражение върху бюджета на НОИ, но така или иначе тези осигуровки са именно върху една заплата, която ще бъде база и за пенсия.

От бизнеса са против вдигането на минималната работна заплата.

Не знам от кой бизнес са против, мисля, че вдигането на минималната работна заплата е договорено с партньорите, включително и бизнес партньорите.

Досега говорим само за увеличение на разходите. Вие споменахте, че ще има и повече пари за образование, и за здравеопазване, и за социални дейности. Нека обаче кажем как се оформят приходите, изобщо каква ще бъде макрорамката следващата година?

Основното, което трябва да кажем, е, че окончателните разчети за БВП не са още факт, тъй като се чака есенната прогноза както на българските анализатори, така и на международните агенции, но амбицията е независимо от ръста на БВП, който се очаква, а той при всички случаи ще повлияе и на приходите, амбицията е да не бъде повишен дефицитът повече от настоящото ниво на 2012 г., а именно 1,3 върху БВП. Сама разбирате, че в зависимост от това каква ще е сумата на БВП, можем да говорим за различни номинални стойности.

Очакванията за инфлацията?

Инфлацията е около 2%, това са очакванията, ако не привнесем външна инфлация от ЕС или базирана на ново рязко повишение на енергоносителите.

Очаквате ли в следващия бюджет да бъде запазена възможността, която има в този, фискалният резерв да бъде минимум 4,5 млрд. лева в края на декември, т.е. през годината да може да се бърка?

Да, очаквам.

Да се бърка повече в резерва, както се случи в началото на тази година?

Вижте, не можем да слагаме и повече в резерва, и да даваме за пенсии, и да увеличаваме други възнаграждения, просто всичко не може. Трябва да се изберат приоритетите. Така че резервът трябва да се запази на нивото от настоящата година, разбира се, 4,5 милиарда, вие сама споменахте цифрата, което е една цифра, която гарантира финансовата стабилност.

Промени в данъчните и акцизните ставки ще има ли?

Не, промени в данъчните закони и в ставките на данъците няма да има.

Дори при дизела, газьола и керосина, които са…

Дизела, газьола, там сметките са променени и те се движат съобразно това, което сме договорили с ЕС и графика, който имаме за въвеждане на минималните възможни акцизни ставки.

И все пак от 1 януари с колко ще се увеличи цената на дизела, за крайния потребител?

Не мога  да кажа какъв ще е ефектът върху цената, просто нямам такава сметка в момента.

Има ли разнобой в управляващата партия по отношение на местенето на агенция „Митници”?

Това не е обсъждано на ниво партия. Децентрализацията на различни централизирани структури е според мен правилна. Отдавна трябваше постепенно и полека части от централната администрация да бъдат дислоцирани в центрове извън столицата. Въпросът е, че това трябва да се прави планирано, трябва да се прави с подготовка, така че да се възприеме от всички положително. И аз за пример бих могла да кажа именно преместването на част от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, а именно туризма, в Пловдив. Това преместване е абсолютно успешно към този момент и виждате, че не породи никакви сътресения.

А данъчните ще се преместят ли във Велико Търново?

Аз смятам, че данъчната администрация, както и другите администрации, големи администрации, могат да преместят свои дейности в различни места в страната и това да бъдат първите стъпки - именно преместване на определени дейности, които безболезнено биха се извършвали от място, различно от София.

И един малко страничен въпрос, свързан с инициативата на депутата от ГЕРБ Емил Радев за абсолютната давност към дълговете 10 години. Това обсъждано ли е на ниво парламентарна група на ГЕРБ, или е инициатива, която няма да случи?

Тепърва, да, тепърва ще бъде обсъждано. Аз лично като икономист на първо четене виждам само положителни неща в това предложение. Във връзка с публичните задължения има такава 10-годишна давност и не виждам нищо лошо тя да се пренесе и към останалите частни задължения. Всеки кредитор, още повече частен кредитор, ако за 10 години не успее да събере един свой дълг, това означава, че практически този дълг е несъбираем. Една такава абсолютна давност би стимулирала кредиторите, особено големите кредитори, като топлофикации, да речем, или електроразпределителни дружества, да предприемат по-бързи и по-адекватни мерки за събиране на своите задължения, а от друга страна наистина едни несъбираеми задължения, защото, вижте, ако за 10 години по една или друга причина не можете да си платите задълженията, практически вие сте фалирал, а в Търговския закон няма фалит на физическо лице, нали, това е ясно. Ако бяхте юридическо лице, щяхте да фалирате именно по правилата на Търговския закон. Това е една форма на фалит на едно физическо лице за конкретни негови дългове, така че на първо четене аз по-скоро подкрепям тази идея. Друг е въпросът, че не съм се запознала с конкретните текстове и детайлите по нея.

И накрая, на 20 септември идва есенната мисия на Международния валутен фонд. Какво ще видят експертите? Вицепремиерът казва - митниците ще се преместят в Русе, след това премиерът го опровергава и казва - не, остават в София, поне следващата година.

Международният валутен фонд се интересува от това как стои България на фона на кризата в Европа и света и мисля, че... аз също ще имам среща с членовете на делегацията, и мисля, че ние имаме какво да кажем на Международния валутен фонд, да се похвалим - 1,3 дефицит, който при всички случаи ще изпълним до края на годината, една успешна емисия на еврооблигации, която доказа, всъщност показа външната оценка за финансовата стабилност на държавата в брутния вътрешен продукт, макар и минимален, на фона на спадове в други европейски държави. Мисля, че това са добри показатели, с които България стои добре на международната финансова сцена.

Но прави впечатление, че министър Дянков казва едно, после премиерът казва друго. По въпроса от кога ще бъдат вдигнати пенсиите вие казвате едно, министър Дянков казва друго.

Нямаме разнобой с министър Дянков. Не зная защо се е изтълкувало неговото изказване, че от 1 януари. Нямаме разнобой, разчетите се правят. Максималните възможности на този етап са април месец.

И накрая, тъй като все пак, така, доста противоречиви информации имаше около министър Дянков - първо се казва едно, после друго, неговите думи се опровергават, вие смятате ли, че той ще изкара мандата си до край?

Категорично смятам, че министър Дянков е един успешен финансов министър и не виждам причина за подобен въпрос.