Само две училища в община Разград без маломерни  паралелки
Само две училища в община Разград без маломерни паралелки / netinfo
Само две училища в община Разград без маломерни паралелки
56616
Само две училища в община Разград без маломерни паралелки
  • Само две училища в община Разград без маломерни паралелки

 

Само в 2 от 15-те общински училища в община Разград няма да има маломерни паралелки. Това стана ясно по време на гласуване на сесия на местния парламент на докладна за одобряване на паралелките под минимума ученици. 34 ще са класовете с по-малко от норматива за пълен клас - 16 деца до 4-ти клас и 18 до 12-ти.

 

 

Според първоначалния вариант на докладната на заместник-кмета по образованието Хами Хамиев училищата с маломерни паралелки бяха 11, седмица след обсъждането на постоянни комисии обаче се добавиха още 2 - обяви Хамиев на сесията на Общинския съвет.

.....ОУ"Отец Паисий" - Разград - 1 паралелка и училището в село Дянково - 3 паралелки.

В едно от училищата - в Ясеновец - се намерили ученици и от 3 маломерните паралелки остават една. Една е била маломерната паралелка в СОУ"Христо Ботев" - Разград - стават две - съобщи още Хамиев.

Най-много - 8 - ще са класовете под минимума в училището в село Киченица. Те са от първи до осми клас, в школото учат общо 93 деца, най-много - 15 - са първолаците, а в трети, шести и седми клас са по 10. 6 са маломерните паралелки в ОУ»Д-р Петър Берон»-Осенец, там ще има и две слети паралелки, в един клас ще учат трети и четвърти клас, както и шести и осми клас. Другото училище със слети паралелки е в Стражец, там маломерните паралелки са 5, а слетите са първи и четвърти, пети и осми, шести и седми класове. По две маломерни паралелки ще има в Спортното училище и ОУ»Ив. С. Тургенев» в Разград. По една маломерна паралелка ще има в Раковски и ОУ»Никола Икономов» в Разград, по 17 вместо 18 са и учениците в по една паралелка в двете елитни гимназии - Х клас «география с немски език» в ПМГ и Х клас «френски и испански език» в ГПЧЕ.

Така общо слетите паралелки са 5, маломерните паралелки - 34 в 13 учебни заведения. Така в община Разград остават само две училища, в които всички класове за пълни по норматив - ОУ"Васил Левски" и ОУ"Н.Й.Вапцаров".