Няма да се търси нова заем за вдигането на пенсиите, категорична е Менда Стоянова
Няма да се търси нова заем за вдигането на пенсиите, категорична е Менда Стоянова / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма да се търси нова заем за вдигането на пенсиите, категорична е Менда Стоянова
56615
Няма да се търси нова заем за вдигането на пенсиите, категорична е Менда Стоянова
  • Няма да се търси нова заем за вдигането на пенсиите, категорична е Менда Стоянова

Пенсиите ще бъдат увеличени от началото на април, заяви в „Денят” на Дарик председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя определи като „резонен” въпроса как пенсионерите ще изкарат зимата без увеличението на пенсиите си, но категорично отхвърли възможностите да се вдига дефицитът или да се търси нов заем за по-високи пенсии. Председателят на бюджетната комисия допълни, че няма разнобой между нейните изказвания и твърденията на финансовия министър, че пенсиите ще бъдат увеличени от началото на годината.

„Прави се всичко възможно в рамките на бюджета да се компенсират пенсионерите. Колкото и компенсация да се даде, тя никога няма да бъде достатъчна, но това са възможностите на бюджета”, отговори тя на въпрос как пенсионерите ще изкарат зимата.

„Предложение от рода на ако вдигнем дефицита, да вземем допълнителен заем и да повишим заплатите в бюджетния сектор и в пенсиите, смятам, че е едно неправилно решение, което би могло да стагнира българската икономика и би натоварило следващите поколения”, обясни още Стоянова.

Менда Стоянова е категорична, че ще се запази текста в бюджета фискалният резерв да бъде 4,5 млрд. лева минимум в края на декември. Това обаче означава, че може да е под това равнище през останалото време на годината. „Не може и да вдигаме пенсиите, и да пълним резерва”, допълни Стоянова. Тя увери, че в момента равнището на фискалния резерв е добро и гарантира стабилността на страната ни.

Очаква догодина дефицитът да бъде 1,3 % от БВП, инфлацията - 2 %.