Фъргюсън: Ливърпул има пълната подкрепа на Манчестър Юнайтед
Фъргюсън: Ливърпул има пълната подкрепа на Манчестър Юнайтед / Reuters

Сър Алекс Фъргюсън заяви, че Манчестър Юнайтед ще подкрепи футболен клуб Ливърпул „по всеки възможен начин“ след разкритията от миналата седмица за трагедията Хилзбъро. Шотландският спец обърна внимание на темата, заради страховете, че може да се стигне до проблем между агитките на двата клуба, когато те се изправят един срещу друг в неделя в дербито на Висшата лига.

„Червените дяволи“ ще излязат на „Анфийлд“ 11 дни, след като излезе независимият доклад за Хилзбъро, който оневини феновете на Ливърпул за трагедията, която през 1989 година, по време на полуфинала за ФА Къп в Шефилд отне живота на 96 привърженици.

Документите също така разкриха доста дълъг списък от пропуски в работата на полицията в онзи ден, които досега бяха крити.

Голяма част от предишните мачове между Юнайтед и Ливърпул са били опорочавани заради лошото поведение на малки части от двете агитки, които пеят подигравателни песни за Хилзбъро и за Мюнхенската трагедия. Миналата седмица сър Алекс призова феновете на двата отбора да се опитат и да разберат проблемите на другия, като се опита да напомни на хората, че и двата клуба са имали своите трудни моменти.

Въпреки думите на Фъргюсън, на „Олд Трафорд“ през изминалия уикенд, по време на двубоя с Уигън, от трибуните се чуваше рефрена - „Винаги жертви, вината никога не е ваша“.

„Не съм ги чул. Но всички други са. Дейвид Гил го е чул в директорската ложа и бе разочарован. Това е нов рефрен. Беше измислен след ситуацията със Суарес (когато нападателят на Ливърпул бе намерен за виновен, че е обиждал на расистка основа Патрис Евра миналия сезон)“, коментира сър Алекс.

„Но в настоящата ситуация, помолихме в петък феновете да се придържат към политика на клуба – а тя е за пълна подкрепа към Ливърпул в този момент. Представяме си как са се почувствали в последната седмица семействата на загиналите след разкритията от доклада. Затова сме разочаровани, след като чухме тези рефрени през уикенда“, добави Фъргюсън.

„Тези проблеми винаги идват от една малко група хора, малцинства, които искат да бъдат чути. А това създава проблеми в наши дни. Като клуб обаче, ние подкрепяме изцяло Ливърпул в ситуацията, в която се намира. Ще бъде много емоционален ден в неделя. Ще ги подкрепим по всякакъв възможен за нас начин“, каза още мениджърът на Манчестър Юнайтед на пресконференцията преди утрешното домакинство срещу с Галатасарай от Шампионската лига.