СДС иска 10% от данъка върху доходите на хората да отива в общините
СДС иска 10% от данъка върху доходите на хората да отива в общините / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

10 на сто от данъка върху доходите на физическите лица да отиват в общините, настояват от СДС. По думите на председателя Емил Кабаиванов няма устойчиви приходи за местната власт. В момента основните местни приходи са от имуществени данъци, от данък сгради и такса смет.

„Ако общината не е на Черно море или не е зимен ски курорт, собствените приходи са изключително малко. Това създава няколко проблема – пречи на функционирането на общината в смисъл, че тя не може да отделя пари за ремонт на улици, подмяна на водопроводи и други капиталови разходи. На второ място, не дава възможност на общините да изпълнят своите задължения по съфинансиране на вече спечелени европейски проекти. Ние ще направим конкретно предложение на българските общини да бъде дадена възможност поне за още един източник на приходи, който ще даде възможност да се планират разходите – данъка върху доходите на физическите лица", каза кабаиванов. Той припомни, че когато Бойко Борисов е бил кмет на София е държал това да стане и това е стъпка, направена в най-богатите държави от ЕС.

Според Кабаиванов освен държавната субсидия, която получават, общините трябва да получават, за да имат стимул да търсят инвеститори и да ги обслужват и обгрижват добре, да получават и част от данъка върху доходите на физически лица, като според него може да се започне с 10 на сто от този данък.