Отрова за бездомни кучета се слага на детски площадки, алармират защитници на животни
Отрова за бездомни кучета се слага на детски площадки, алармират защитници на животни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отрова за бездомни кучета се слага на детски площадки, алармират защитници на животни
56613
Отрова за бездомни кучета се слага на детски площадки, алармират защитници на животни
  • Отрова за бездомни кучета се слага на детски площадки, алармират защитници на животни

Отрова за бездомните кучета се слага на детските площадки. Тревожно нарастват случаите на отравяне на четириноги в различни части на столицата. Липсват адекватни действия от страна на властта за по-хуманно отношение към бездомните животни. Това е причината българските организации да обединят усилията си в Единен съюз - Справедливост към животните, като настояват за ясни процедури по изпълнението на българското законодателство.

Установени са сериозни нарушения в приюта за бездомни кучета в Сеславци. Според Нели Янкова, координатор на гръцко-австрийското дружество за защита на животните от приюта отказват да работят с местни доброволци, тъй като те изнасят информация и снимки за нередностите, които се извършват там.

"Контролните органи си затварят очите пред нередностите. Д-р Златарев, който отговаря за Сеславци, и виждаше приюта в какво състояние е - в клетките имаше настанени по 8 животни, които е нормално да се бият за храна, няма възможност на тези животни да им се обръща внимание, няма капацитет приютът. Днес исках да осиновя едно от кученцата, д-р Нейков категорично ми отказа. Съжалявам, но ще разочаровам госпожа кмет Фандъкова. Това не е програма, това са само пари, изхабени, защото за мен този отказ означава, че за много от кучетата се отказва да бъдат осиновявани", коментира Янкова.

През 2011 г. в България беше инкриминирано насилието над животни. Според Аксиния Боснева от фондация "Алфа България" голяма част от полицаите не знаят за проблемите в закона и при сигнал за насилие над животни отказват да съдействат. По думите й, няма ефективни процедури за осигуряване на спешна ветеринарномедицинска помощ и тя се поема от доброволци за собствена сметка.