ВМРО иска Външно министерство да реагира с нота срещу филма Трето полувреме
ВМРО иска Външно министерство да реагира с нота срещу филма Трето полувреме / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ВМРО иска Външно министерство да реагира с нота срещу филма "Трето полувреме"
56610
ВМРО иска Външно министерство да реагира с нота срещу филма "Трето полувреме"
  • ВМРО иска Външно министерство да реагира с нота срещу филма "Трето полувреме"

България да изпрати протестна нота до македонското правителство във връзка с македонския филм "Трето полувреме", поискаха от ВМРО.

Филмът предизвика скандал, тъй като манипулативно представя депортирането на евреите по време на Втората световна война с явна антибългарска насоченост.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов предложи България да реагира с нота до македонските власти, в която ясно да заяви, че този филм е една провокация и че страната ни ще преразгледа позицията си за членството на Македония в Европейския съюз.

От ВМРО поискаха и преразглеждане на външната ни политика, чиято основна цел трябва да стане запазването на националната идентичност и самосъзнание сред българските малцинства в съседните балкански страни.

„Този филм е финансиран от македонската държава и се използва като част от инструментариума на тяхната външна политика. В него има кадри как пияни български войници стрелят по улиците с пушки, автомати, такова нещо няма. Ако оставим тази фалшификация безпрепятствено да се разпространява по света, ще остане впечатлението, че ние сме го свършили това нещо. Не може да си мълчим, защото това е провокация. Трябва ясно да заявим, че основен приоритет на българската външна политика на Балканите е запазване на българското население в съседните нам страни. В Македония това са 1,2 млн.-1,3 млн. човека, може би и повече, ако сложим българомохамеданите. Конкретно за Македония - много директни и ясни условия - да се прочисти образователната им система от цялата антибългарска риторика. Ако отворите учебника им, ще паднете просто, ние, българите, сме най-долното племе на света", допълни още Красимир Каракачанов.