И варненските лекари вече гласуват за най-добрите си колеги
И варненските лекари вече гласуват за най-добрите си колеги / netinfo

Лекарите от 15 варненски болници и клиники от днес могат да гласуват за най-добрите си колеги в морския град. В лечебните заведения бяха поставени специални урни за гласуване с логото на кампанията на Дарик радио "най-добрите лекари във Варна", която ще продължи три седмици.

В напълно анонимното допитване ще участват общо 935 лекари със специалност. Те ще отговарят на въпроса: „Ако се наложи Ваш близък да бъде диагностициран или лекуван, но Вие сте възпрепятстван, към кои колеги от Вашата специалност бихте го насочили? Специалистите ще трябва да посочат имената на трима колеги от своята област.

Кардиология, акушерство и гинекология, педиатрия, нервни болести, медицинска онкология са само част от специалностите, включени в допитването. Общият им брой е 40, като "Обща и клинична патология" и "Физиотерапия и рехабилитация" са допълнени специално за проучването във Варна и Пловдив.

И варненските лекари вече гласуват за найдобрите си колеги
netinfo
Варненските специалисти приветстват проекта, при който лекари гласуват за лекари. Няма нищо по-ценно от това да получиш положителна оценка и най-вече доверие от колега, категорични са те. Tова е и един от малкото моменти, в които се обръща внимание на лекаря, че той е добър и се отдава изцяло за здравето на хората, казват още те.

Една от първите болници, в която започна гласуването, беше университетската „Св. Марина”. В най-голямата варненска болница работят 455 лекари. 324 са със специалност – някои от тях с една, други – с две. 92 от докторите, които нямат специалност, са зачислени и специализират, разкри изпълнителният директор на лечебното заведение доц. д-р Жанета Георгиева, която се надява на сериозна активност в гласуването от страна на специалистите в болницата. „Мисля, че те ще излъчат най-добрите лекари във Варна”, заяви тя. Специалистът съвсем нескромно сподели, че вярва голяма част от най-добрите лекари да са от университетската болница.

И варненските лекари вече гласуват за найдобрите си колеги
netinfo
Очакванията на ръководствата на варненските болнични заведения от кампанията са тя да бъде обективна и негативното отношение към съсловието да бъде преодоляно.
„Надявам се проучването да повиши доверието към лекарите. Надявам се пациентите с по-голямо уважение да се отнасят към нашето съсловие, защото лекарите даваме всичко от себе си за доброто на пациентите”, каза педиатърът д-р Сияна Юдова – заместник-управител на „Майчин дом”.

„Хубаво би било да има едно още по-голямо уважение към специалистите. Свръхочакванията, които се насаждат през последните години към лекарите в болничното здравеопазване, трябва да се ревизират в зависимост от възможностите и ресурса на лечебното заведение и отчитайки факта, че 1,2 млн. души не са здравноосигурени. Не може да има такова голямо очакване при условията, при които е поставено болничното здравеопазване”, допълни доц. Жанета Георгиева.

И варненските лекари вече гласуват за найдобрите си колеги
netinfo
Специалистите са на мнение, че лекарите, намерили място сред най-добрите, ще се радват и на по-голям брой пациенти. „При добрите специалисти безспорно ще има повече пациенти”, убедена е д-р Юдова.

Имената на най-добрите лекари във Варна ще бъдат обявени в началото на декември на специална церемония. Те ще бъдат следващите, вписани в „Лекарската лига", която Дарик радио учреди.

И варненските лекари вече гласуват за найдобрите си колеги
netinfo