Пловдивски деца обраха наградите в литературен конкурс
Пловдивски деца обраха наградите в литературен конкурс / sxc.hu

Ученици от Пловдив и региона обраха наградите в литературния конкурс „Бодлите на таралежите", организиран от фондация „Братя Мормареви" и национален ежедневник. Голямата награда за разказ е присъдена на 13-годишния Георги Ставрев, ученик от пловдивското СОУ „Паисий Хилендарски", написал "Айфон и стържещ от глад стомах". В другата категория - есе - 18-годишната Зара Кънчева от СОУ „Христо Проданов", гр. Карлово, спечели най-високото отличие заради нестандартния си поглед към небето в есето "Цикъл от три есета по вертикала".

Литературният конкурс „Бодлите на таралежите" се провежда за шеста поредна година. На тазгодишното издание са се явили рекорден брой от 85 деца с общо 120 авторски текста. Участниците са се състезавали в две категории - за разкази и есета. Професионалното четиричленно жури в състав Кънчо Стойчев, Калин Терзийски, Бойко Ламбовски и Христо Кьосев сериозно се е затруднило при подбора на победители в съответните категории. Някои от творбите са били изключително талантливи.

Наградените детски текстове от първите пет издания на конкурса са събрани в антологията "Бодлите на таралежите". Той е издаден със съдействието на Министерството на културата.