Засилва се интересът на италианския бизнес към България
Засилва се интересът на италианския бизнес към България / netinfo
Засилва се интересът на италианския бизнес към България
56593
Засилва се интересът на италианския бизнес към България
  • Засилва се интересът на италианския бизнес към България

Италианските инвеститори имат все по-голям интерес към развитие на бизнеса си в България. Това съобщи директорът на Агенцията за пoдпомагане на италианските предприятия в чужбина Фабрицио Камастра. По данни на посолството на Италия у нас към момента има над 800 фирми с италианско участие. Италия ще бъде представена и с най-масово участие на тазгодишния Международен технически панаир в Пловдив. През 2012-а панаирът празнува 120-та годишнина от основаването си, а Италия е сред страните, които през 1892 година са участвали в първото издание на изложението.

Италия заема трето място в партньорските взаимоотношения с България през първите шест месеца на годината, отчете Франческо де Стефани, търговско аташе в посолството на Италия в България.

„Важен факт е завръщането след кризата на италиански фирми в България със собствен и смесен капитал", каза Де Стефани. Според цитирани от него данни данни италианското присъствие в България е около 800 фирми, а миналата година те са слезли под 700. „Наред с това знаем, че италианските предприемачи от години гледат на България с непресъхващ интерес като място, където те могат да вложат собствените си инвестиции", коментира италианското търговско аташе. Факторите, заради които италианските предприемачи предпочитат България, са: по-ниска цена на работната ръка, ниски цени на електроенергията и на производствените разходи, данъчно законодателство, което е едно от най-благоприятните в Европа, и другият фактор е улесненията за инвестициите, обясни Де Стефани.

Засега стокообменът между Италия и България надхвърля 3.4 милиарда евро, а тенденцията е темпът на покачване да се запази. „Отчитаме ръст в експорта на италиански машини към България, обясни Фабрицио Камастра от Агенцията за пoдпомагане на италианските предприятия в чужбина.

„Най-внасяните машини в България са специализираните. Всъщност това са машини, свързани с металургичната промишленост, с минното дело, машини за хранително-вкусовата и текстилната промишленост и други. Този сегмент показва един огромен растеж пред първите четири месеца на годината - това увеличение е от 42.5 на сто", каза той.

Участието на Италия на Международния технически панаир в Пловдив ще включва над 30 изложители.