Само 10 души от Търговище са дарили кръв в кампанията инициирана от министър-председателя
Само 10 души от Търговище са дарили кръв в кампанията инициирана от министър-председателя / Пресцентър Областна администрация Търговище

Едва десет души са се включили в акцията по кръводаряване в Търговище, съобщиха от Кръвния център към многопрофилната болница за активно лечение в града. „Кампаниите са хубаво нещо, но болни има всеки ден". Така коментира цифрата на кръводарителите хематологът д-р Цветанка Димитрова. Тя смята, че въпросът с кръводаряването трябва да бъде решен законово. „Нужно е - казва д-р Димитрова - обществото да поеме своя ангажимент, за да има регулярни постъпления от всички кръвни групи".

По думите на д-р Димитрова, в Търговищка област най-широко разпространено е роднинското кръводаряване. „Възможно е извън Кръвния център да се случва търговия с кръв, но без тази практика да е широко разпространена, по подобие на големите градове в страната", каза д-р Димитрова.

Кръвният център в областния град също изпитва затруднения, но до спиране на дейността му не се е стигало. По-сериозно е било положението през летните месеци, когато е имало повече болни. Тогава специалистите са изпитвали остра нужда от кръвна група „0 +".

Кампанията по кръводаряване продължава и утре.