Продажбите на нови коли в Европа са паднали
Продажбите на нови коли в Европа са паднали / снимка: БГНЕС, aрхив

Продажбите на нови автомобили в Европейския съюз са намалели със 7,8 през юли и с 8,9 на сто през август, а от началото на годината спадът е от 7,1 на сто, показват публикуваните днес

данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители, цитирани от Франс прес.

През юли са били регистрирани 935 368 нови автомобила, което е спад от 7,8 процента на годишна основа. Засегнати са всички пазари, само във Великобритания е отчетен растеж от 9,3 на сто. В Германия продажбите са спаднали с 5 процента, в Испания - със 17,2 процента и в Италия - с 21 процента. Във Франция понижението на продажбите е било 0,7 процента, пише БТА.

През август търсенето отново се е свило. В Германия спадът е бил 4,7 процента, във Франция - 11,4 процента, а в Италия - с 20,2 процента. Испания отчита растеж на продажбите на нови коли през август (+3,4 процента), а във Великобритания са останали стабилни.

За осемте месеца от началото на годината пазарът на нови автомобили във Великобритания бележи растеж от 3,3 процента. Всички останали пазари отчитат спад: в Германия - 0,6 процента, в Испания - 8,5 процента, във Франция - 13,4 процента и в Италия19,9 процента.