Млади програмисти от Габрово се срещат с президента
Млади програмисти от Габрово се срещат с президента / Национална академия по програмиране за деца

Втората учебна година на Националната академия по програмиране за деца- Telerik Kids Academy ще бъде открита официално от президента Росен Плевнелиев на 20 септември. Домакин на събитието ще бъде директорът на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски" Антони Стоянов. Събитието ще сложи старт на годината и за двете школи по програмиране в Габрово, част от инициативата.

Безплатните школи по програмиране в Габрово стартираха за първи път през октомври 2011 г. и в рамките на една учебна година успяха да обучат над 30 деца от Габрово. Ученичката от ПМГ "Академик Иван Гюзелев", Цвета Тодорова се нареди на първо място в ранглистата за пети клас на Академията сред серия от онлайн и национални състезания по информатика, изпреварвайки над 150 свои връстници. Школите ще продължат да готвят учениците за Национални турнири и олимпиади и през настоящата 2012-2013 учебна година.

По време на официалното откриване шампионите от предходната учебна година - Цвета Тодорова и четвъртокласникът Адриян Ибовски от Габрово ще получат специални грамоти и награди и ще имат възможност лично да се срещнат с президента Плевнелиев.

Националната детска академия по програмиране е образователна инициатива на софтуерната компания Телерик, която се стреми да събуди интереса на децата към програмирането и да развие техния талант. Ученици от 4-ти до 6-ти клас се обучават безплатно в школите по програмиране и се готвят за състезания и олимпиади по информатика от световно ниво.

Инициативата стартира за първи път през октомври 2011 г. и в рамките само на една учебна година успя да обхване 12 български града и над 400 деца. Възпитаници на Telerik Kids Academy завоюваха първите места по време на XXVIII Национална олимпиада по информатика, която се проведе през май 2012 г. в гр. Ямбол.