Даниел Вълчев определи като голям грях забавянето на закона за училищното образование
Даниел Вълчев определи като голям грях забавянето на закона за училищното образование / Sofia Photo Agency, архив
Даниел Вълчев: Голям грях е, че трета година не е приет законът за училищното образование
56579
Даниел Вълчев: Голям грях е, че трета година не е приет законът за училищното образование
  • Даниел Вълчев: Голям грях е, че трета година не е приет законът за училищното образование

Бившият образователен министър Даниел Вълчев не е оптимист, че този парламент ще приеме новия Закон за училищното образование. В интервю за Дарик вицепремиерът в кабинета „Станишев" прогнозира, че бавеният, по думите му, вече три години закон няма да бъде окончателно приет, защото ГЕРБ проявявали нерешителност да правят реформи, които не се приемат безспорно от цялото общество и по които има недоволство сред част от българите.

Това не се отнася само за сектора на образованието, уточни Даниел Вълчев и допълни:
„Нито една от идеите, които те са предложили, може би с изключение на една, не успя да се реализира, защото каквато и идея да има, като се съберат 20 човека с един байрак и започнат да го веят, и да викат пред прозореца на Борисов, и премиерът, завалията, се уплашва. То това е целият проблем. Те нямат воля да го направят".

Вълчев посочи като пример Закона за училищното образование. „Голям грях е, че вече трета година Законът за училищното образование, който трябва да замени Закона за народната просвета, не е приет. Вкараха го с 300 зора тази пролет, но той след първо четене затихна".

По думите му до края на мандата на ГЕРБ този закон едва ли ще бъде обнародван в Държавен вестник: „Дано не съм прав, аз искрено ще поздравя всички, които са работили за това, ако бъде приет и влезе в сила, защото той е необходим. Първо, да може самото кариерно развитие на учителите да бъде поставено на едни съвременни релси, за да има достъп до младши учители, които нямат правоспособност, но нека да опитат една-две години. Високи възнаграждения, отворена система и оттам нататък ще дойде и престижът, и повече дисциплина в училищата. Ние го превърнахме..., как да кажа. Гледам, че сега пак мерките за дисциплина са ги поорязали в закона. Бях предложил като има някакви дисциплинарни провинения, ще стои в събота и ще бърше книги в библиотеката. Как така, да не били роби децата. Ами какви да бъдат санкциите, да му дърпаме ушите!"

Даниел Вълчев каза още, че не е оптимист, че законът ще бъде приет: „В образованието каквото и да бъде прието, дори и най-доброто, то винаги има известни противници и това е нормално. Аз ви казах, те ще излязат трима души с един байрак и големият началник ще свие нещата веднага".