Дело за радикален ислям събра 300 мюсюлмани пред съда
Дело за радикален ислям събра 300 мюсюлмани пред съда / Sofia Photo Agency, архив

С конфликт започна делото срещу 13-те души, обвинени в разпространение на радикален ислям. Над 300 души се бяха събрали пред сградата на съда в Пазарджик с желание да бъдат допуснати до съдебната зала. Съдебната охрана е допуснала само малка част от тях в сградата на съда, което е довело до сериозни конфликти.

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото.

Обвинения са повдигнати на 13 души. Всички подсъдими присъстват в залата.

Срещу Саид Мехмед Мутлу, Абдуллах Мустафа Салих, Ахмед Ахмед, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа са повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология, налагане на шериатската държава, проповядване на омраза на религиозна основа. Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по закон в страната ни организация "Ал-Уакф ал-ислями" - клон на едноименната саудитска фондация, действала в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Един от обвиняемите Ахмед Ахмед е осъждан за проповядване на антидемократична идеология, насилствено изменяне на обществения и държавен ред, проповядване и подбуждане към национална вражда и разпалване на расова омраза. Като ръководител на група Ахмед Муса Ахмед беше задържан заедно с още четирима членове на радикалната ислямистка организация "Държавата на Халифат" през 2003-та година.

Ръководител на групата е Саид Мутлу, който е ходжа в Сърница.