Задържаният в Панама капитан Собаджиев: Съжалявам, че съм българин
Задържаният в Панама капитан Собаджиев: Съжалявам, че съм българин / Фейсбук

Няма никакво развитие по случая с българския капитан Светлозар Собаджиев, който е задържан в Панама, това каза самият той в интервю за Дарик.

От март 2011 година Собаджиев лежи в затвора заради кокаин, открит на управлявания от него кораб. Капитанът твърди, че е невинен и е изкупителна жертва. Той обаче няма никакъв шанс да докаже това, защото няма адекватна защита и дори още не е разпитан, а същевременно условията в затвора постепенно го довеждат до отчаяние и депресия.

Глад и мизерия, така описва животът си капитанът в затвора „Ла Хоя". С това ще се примиря, но не мога да се примиря, че изкупвам нечия вина и че няма процес срещу мен, казва капитан Собаджиев: „Няма никаква промяна със ситуацията около мен за изминалите месеци. На 4 и 14 юни бях откаран в прокуратурата за разпит, но уви такъв не се състоя. Първият път от прокуратурата не бяха уведомили адвоката ми, а втория път не бяха осигурили преводач".

Преди месец внукът на капитана връчи лично на премиера Бойко Борисов писмо с молба за съдействие, но отговор все още няма. Светлозар Собаджиев се чувства забравен и съжалява, че е българин: „До този момент, близо 18 месеца вече, няма никаква, дори и най-малка индикация, че някой от българските власти се е загрижил за мен или семейството ми, а и защо!? Явно аз съм напълно безинтересен за тях. С моя случай не могат нито министър Цветан Цветанов, нито премиерът Борисов да гръмнат, че са разбили канал за наркотрафик, както направиха след залавянето на кораба „Свети Николай". Докараха ме до такова състояние, че да съжалявам дълбоко, че съм българин".