ВИДЕО: Съдия и Нюкасъл спряха Евертън за тройката
ВИДЕО: Съдия и Нюкасъл спряха Евертън за тройката / Reuters

Евертън и Нюкасъл завършиха 2:2 в последния мач от четвъртия кръг на Висшата лига. „Карамелите“ продължиха серията си от над 11 години без загуба в срещите си, играни в понеделник вечер, докато Нюкасъл премина страхотната граница от 1000 гола във Висшата лига. Честта да стане автор на попадение номер 1000 за „свраките“ се падна на Демба Ба.

Евертън можеше спокойно да вземе и три точки от мача, но арбитърът Майк Джоунс отмени цели три гола на домакините. Първо в началото на срещата, неговият помощник вдигна флаг за засада, когато Никица Йелавич засече една избита от вратаря Стив Харпър топка, след удар на Маруан Фелайни. Йелавич леко разтревожи стадиона, след като в тази ситуация си удари коляното неприятно в гредата, но впоследствие продължи мача.

Лейтън Бейнс откри все пак в полза на Евертън в 15-та минута, след като отборът му напълно заслужи да поведе. Стивън Пиенаар с блестящ пас с петичка намери Бейнс и той влезе на крачка мощно към Харпър, и го преодоля за 1:0. Йелавич бе заменен малко преди края на първото полувреме от Виктор Аничебе, и резервата показа качествата си след почивката.

Преди това обаче, друга резерва – Демба Ба изравни в 49-та минута, след асистенция на Йоан Кабайе и точен шут от десетина метра. След като владееше тотално мача през първите 45 минути, Евертън отстъпи малко инициативата, и позволи на Нюкасъл да се върне в играта. След равенството 1:1, двубоят продължи изключително устремно, а арбитърът Джоунс отново бе в центъра на събитията в средата на полувремето. Той отмени още един гол на Евертън – попадение на Фалайни, заради засада, при подаването от Пиенаар.

Стивън Пиенаар бе в основата на почти всичко интересно за домакините, и отново той изведе Лион Озмън на отлична позиция минути по-късно, но пак не се стигна до гол.

Най-спорната ситуация в срещата дойде в 79-та минута, когато за трети път реферът не зачете гол на „карамелите“. Евертън изпълни корнер, защитата на Нюкасъл изби, последва ново центриране отдясно, защитник в черно-бяло не се намеси добре и с глава насочи топката към Ягиелка на близката греда, който я върна във вратарското поле и Виктор Аничебе, пак с глава я прати в горната греда. Топката зад голлинията, но Стивън Тейлър я изчисти далеч към центъра, а Майк Джоунс не призна попадението. На повторението се видя, че кълбото е преминало с целия си обем голлинията, и Евертън с пълно право може да претендира, че е ощетен.

В 88-та минута Пиенаар намери чудесно Виктор Аничебе в наказателното поле, той се обърна и стреля мощно, за да изведе отново домакините напред. По-малко от минута преди края на редовните 90 Демба Ба изравни за втори път в срещата за 2:2, и възнагради Нюкасъл за усилията през второто полувреме. Шола Амеоби свали топката към сенегалеца зад гърба на защитата, той не стреля по най-добрия начин от воле, но още по-лоша бе намесата на вратаря Тим Хауърд, който скочи високо, а топката мина под краката му.

Така Евертън изпусна три точки на свой терен, и завърши 2:2, пропускайки да се изкачи в челната тройка на Висшата лига. За Нюкасъл това бе второ поредно равенство, оставило тима на 11-та позиция във временното класиране.