Росен Плевнелиев: Политиката за растеж е решение за изход от кризата
Росен Плевнелиев: Политиката за растеж е решение за изход от кризата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Политиката за растеж, каквато е кохезионната политика, е решение за изход от кризата в Европа. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който е на работно посещение в Австрия, на дискусия „Перспективи пред Европа - предизвикателства и шансове” в представителството на Европейската комисия във Виена, в която участва еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хан.

Плевнелиев посочи, че кохезионната политика е движеща сила за териториални и устойчиви региони и за цялата икономика на Европа, тя изгражда  конкурентоспособност на всички нива - общини, региони, страни, Европа като цяло.

Бъдещето на Европа е в това не само да се мисли за Европа, но да се говори и за развитието на регионите и сътрудничеството между им, каза Плевнелиев. По думите му не трябва да се говори само за Европа на 27-те, а за Европа на 271 региони и всеки регион трябва да се развива на база на собствените си приоритети, възможности и конкурентни предимства.

Само чрез кохезионната политика може да се стигне до успешно икономическо, социално и териториално сближаване на регионите, което ще доведе до  икономически растеж в Европа, каза президентът и изтъкна, че е важно бюджетът на кохезионната политика да продължи да подкрепя най-слабо развитите региони в ЕС, предаде БТА.

Росен Плевнелиев изтъкна също, че при търсенето на решения за изход от кризата има нужда от европейска солидарност, но и от национална отговорност - за финансова дисциплина, за структурни реформи и политики за растеж.