Австрия има положително отношение за присъединяването ни към Шенген
Австрия има положително отношение за присъединяването ни към Шенген / снимки: president.bg

Австрия има положително отношение към присъединяването на България към Шенгенското пространство. Това каза президентът на Австрия Хайнц Фишер на съвместна пресконференция с българския държавен глава Росен Плевнелиев след срещата им в двореца „Хофбург” във Виена. Президентът Плевнелиев е на двудневно работно посещение в Австрия.

Фишер заяви, че на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи през октомври, на което трябва да се вземе решение за евентуално членство на България в Шенген, Австрия ще изкаже положително мнение по отношение на присъединяването ни.

Знаем, че това е важна цел - външнополитическа и европейска цел, стояща пред България, каза Фишер. Той допълни, че правителството и вътрешното министерство на Австрия са разгледали много сериозно темата за подготовката на страната ни за Шенген и са на мнение, че на заседанието през октомври ще подкрепят България за членството, защото смятат, че е изпълнила зададените рамки за влизане в Шенгенското пространство.

Фишер изрази убеденост, че много други европейски страни са стигнали до същия извод и имат същата позиция по подготовката на България за Шенген, но допълни, че въпросът е всички страни заедно да са убедени и да дадат препоръка за влизането на страната, предава БТА.

Президентът Росен Плевнелиев благодари за подкрепата на Австрия за влизането ни в Шенген. „Като добри приятели можем да си кажем всичко, можем да посочим успехите и проблемите. България променя своя подход. Докато аз съм президент, проблемите няма да се крият, нито да се замитат под масата”, каза Плевнелиев в отговор на въпрос. Да, България има проблем с борбата с корупцията и системата на правораздаване, но постигаме и прогрес, процедурите за избор на ВСС са драматично променени, посочи президентът Плевнелиев.

Благодарим на ЕК, те посочиха абсолютно всички успехи, но и проблеми, считаме, че докладът е обективен и ще си напишем домашното, каза още Плевнелиев и изрази увереност, че до края на 2013 г. България ще има съвсем друг имидж, резултат и оценка от Брюксел.

Президентите Плевнелиев и Фишер подчертаха активните икономически отношения между България и Австрия, която в момента е вторият инвеститор у нас. Росен Плевнелиев изрази общото мнение, че има голям потенциал за развитие на двустранните икономически отношения и че австрийските инвестиции в България се развиват по положителен начин.  Считаме, че това е началото на процес на още по-голямо коопериране, въпреки кризата икономическите отношения между България и Австрия с всяка година растат с 15-20%, броят на туристите - също расте и това е заради силните основи на нашето коопериране, каза Плевнелиев. Когато една къща има здрави основи, независимо от кризата, тя е здрава, посочи президентът.

Президентите са обсъдили и темата за Дунавската стратегия и са се обединили около мнението, че р. Дунав не е просто транспортен коридор,  а общо жизнено пространство, че ще работят заедно по стратегията на ниво региони и общини за развитие на културното сътрудничество, туризма, клъстерите, иновативните продукти.

По-късно президентът Плевнелиев се срещна и с канцлера на Австрия Вернер Файман.

Австрия има положително отношение за присъединяването ни към Шенген
netinfo