Убиецът от Ловеч заплашвал и плевенчанка с убийство
Убиецът от Ловеч заплашвал и плевенчанка с убийство / Sofia Photo Agency, архив

Състав на Ловешкия окръжен съд с председател Иван Иванов остави за постоянно в ареста полицая Иво Маринов, който на 15 септември застреля от упор със служебния си пистолет „Макаров” 25-годишната Ивелина Славчева от Ловеч. Във вторник изтича 72-часовата мярка за неотклонение „задържане под стража”, която беше постановена при задържането му след убийството.

Зам. окръжният прокурор Димитър Димитров, който се яви на делото от страна на държавното обвинение, посочи, че съществува реална опасност, 33-годишният Иво Маринов да се укрие или да извърши друго престъпление. Затова той поиска най-тежката мярка - постоянно задържане под стража.

Адвокатът на стрелеца Стефан Гецов настояваше за домашен арест, тъй като, по думите му, подзащитният му нямало да се укрие, защото имал постоянно местожителство в Ловеч, а и осъзнавал случилото се и се отнасял твърде критично към него, така че нямало опасност да извърши друго престъпление.

„Изключително съжалявам за станалото. По-добре аз да не съм жив”, заяви Иво Маринов преди съдът да се произнесе. Той помоли за домашен арест, а последната му дума пред съда беше „Съжалявам”.

По време на съдебното заседание стана ясно, че в края на 2009 г. срещу полицая е била образувана преписка в Районна прокуратура-Ловеч, която била изпратена по компетентност на Районна прокуратура-Плевен. Тогава момиче от Плевен, с което Иво Маринов е имал отношения, подало жалба срещу него.

Според говорителя на Ловешката окръжна прокуратура Валентин Вълков са съществували реални заплахи за живота й - за обезобразяване със сярна киселина и за убийство, отправени от ловешкия полицай.