Над 1000 работодатели са заявили работни места за стажуване на ученици и студенти
Над 1000 работодатели са заявили работни места за стажуване на ученици и студенти / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Над 1000 работодатели са заявили работни места за стажуване на ученици и студенти
56561
Над 1000 работодатели са заявили работни места за стажуване на ученици и студенти
  • Над 1000 работодатели са заявили работни места за стажуване на ученици и студенти

Над 1000 работодатели са заявили работни места за стажуване на ученици и студенти по схемата "Ученически и студентски практики", финансирана от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" - това съобщи за Дарик Емилия Вълчовска, главен координатор на схемата и началник отдел "Професионално образование" в просветното министерство.

Работодателите са се регистрирали в специална платформа, разработена по схемата, предстои регистрацията на училищата, които ще участват, допълни Вълчовска. По думите й стажуването на учениците може да започне още от октомври, като продължителността на стажа ще бъде 240 работни часа, а след провеждането му учениците ще получат заплата от 300 лева.

Ученическите стажове ще бъдат финансирани с 30 милиона лева от Европейския социален фонд. Те ще обхванат всички 414 професионални гимназии у нас и ще предоставят възможност на учениците да проведат практика на реално работно място.

"Предварително е направено проучване за желанието на учениците да участват в тези практики. Подготвителните работи са започнали в самите училища, създадени са екипи, определени са учителите, които ще участват. Сега ще се направи и подбор на учениците, които ще бъдат включени в това обучение", обясни Емилия Вълчовска.

Всеки от стажуващите ученици ще има свой наставник на работното място, както и наблюдаващ учител, който ще следи ангажираността му по време на практиката. Работните часове на всеки ученик могат да се изпълняват по график.

Очаква се в проекта да се включат около 53 хиляди ученици.