Местят Агенция Митници в Русе до края на октомври
Местят Агенция Митници в Русе до края на октомври / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Местят Агенция Митници в Русе до края на октомври
56538
Местят Агенция Митници в Русе до края на октомври
  • Местят Агенция Митници в Русе до края на октомври

До месец и половина ще започне процесът по преместването на управлението на Агенция „Митници" в Русе. Идеята е добра и не сме се отказали от нея. Това заяви в крайдунавския град вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. На 15 октомври в Бургас ще бъде преместена и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Вицепремиерът бе в Русе, за да открие новата учебна година в училището по европейски езици. Той направи и първа копка на нова спортна зала към школото, за която правителството отпусна 1 милион лв. Дянков откри и учебната година в Русенския университет.

Процесът на децентрализация се забави заради лятото, обясни Дянков. Той обаче бе категоричен, че до края на октомври преместването на митниците в Русе ще бъде факт.

Вицепремиерът обясни, че процесът върви. По думите му на миналото заседание на Министерския съвет е започнала децентрализация и около 60 души от централното управление „се пръскат" по териториалните дирекции в страната. Дянков допълни, че ще има втора такава вълна в следващия месец-месец и половина. „И в митниците, и в НАП върви същият процес", каза Дянков. Така според него в централното управление ще останат хората, които са нужни, а останалите ще минат по териториалните дирекции и ще работят като инспектори.

След като свърши този процес, а това ще стане за около месец - месец и половина, започва и процесът по преместване на митниците в Русе, каза още финансовият министър. „Добра идея, не съм се отказал. Виждате, че туризмът вече се премести в Пловдив, работи си много добре", каза Дянков. Той допълни, че Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури ще се премести в Бургас през октомври, а ИА „Морска администрация" - във Варна.

Министерството на финансите продължава да търси сграда, в която да бъде настанена Агенция „Митници". Засега има четири различни предложения, като Дянков отхвърли възможността да бъде наета или заменена сграда от Бизнес Парк Русе, както се говореше до момента. Той отказа да назове кои са сградите, като добави, че става дума за държавни имоти.

Министър Дянков опроверга председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, която вчера каза, че пенсиите ще бъдат увеличени от април следващата година. Той бе категоричен, че това ще се случи още от януари, като увеличение ще има и на учителските заплати.

Тъй като икономиката ни върви нагоре, никое министерство няма да понесе рестрикции във връзка с бюджета за следващата година, обеща Дянков. Планирано е увеличение на средствата за образование, здравеопазване и култура.

Дянков отново заяви, че няма основание за плащане на неустойки по проекта Белене. „В никакъв случай няма да се плаща 1 млрд. за Русия. Искът е смешен, той ще падне в арбитража, просто се прави по някакви, политически предполагам причини", каза още вицепремиерът. Той обясни, че „Атомстройекспорт" е предявявал подобни искове в предходни години към две други държави и двата иска са паднали.