ВАС гледа делото за касиране на изборите за Общински съвет в Кюстендил
ВАС гледа делото за касиране на изборите за Общински съвет в Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив

Делото за касиране на изборите за Общински съвет в Кюстендил, от 13- ти май ще бъде разгледано днес в Върховния административен съд. То е образувано по жалба на ГЕРБ- Кюстендил. От там продължават да смятат, че изборите са били манипулирани и многобройните нарушения, трябва да доведат до касиране на вота.

Кюстендилски административен съд потвърди на 10- ти юли решението на ОИК от изборите за общински съвет на 13 май 2012 г. Съдия Милена Алексова прекрати производството по делото за касиране на изборите в Кюстендил, заведено по жалба на ПП "ГЕРБ" и ПП "Атака".

КАС прие, че разгледани по същество  жалбите са неоснователни и не са налице нарушения, които да доведат до недействителност на изборния резултат.

Неоснователно е твърдението, че т. нар. хиперактивност на кмета Петър Паунов в предизборната кампания от името на "Коалиция Кюстендил" е довело до неравнопоставеност на политическите субекти.  От предоставените от Дарик радио и две местни телевизии документи, е видно, че няма превес в участието на "Коалиция Кюстендил" в предизборната кампания и няма правни последици от участието в нея на кмета Петър Паунов, мотивира решението си съдия Алексова.

КАС прие, че грешките в изписването на ПП"ГЕРБ" и в бащиното име на Мая Шишкова са технически. Неоснователно е и твърдението, че посредством видеонаблюдението е контролиран вота на служителите на общинска администрация, се казва още в решението.