Лудогорец надви и Литекс, Бургзорг с първи гол за шампиона
Лудогорец надви и Литекс, Бургзорг с първи гол за шампиона / Радка Минчева, архив

"Лудогорец" продължи победния си ход и в петия кръг на родната А група, след като надигра "Литекс" с 2:0, макар и в големи периоди от срещата домакините от Ловеч диктуваха събитията на терена.

Ранен гол на Емил Гъргоров даде аванс на разградчани, а след почивката Мичел Бургзорг реализира дебютното си попадение с екипа на "Лудогорец". Тимът на Христо Стоичков трябва доста да съжалява за загубата, защото изпусна много положения срещу шампиона на България.

Двата отбора започнаха срещата без промени в титулярните си състави, като националите Георги Миланов и Емил Гъргоров организираха почти всяка атака на отборите си. Малко изненадващо футболистите на Ивайло Петев започнаха по-силно мача и първи осъществиха опасна атака, но защитата на „оранжевите" се справи и изчисти в корнер.

Домакините отвърнаха с нелоша атака в 8-ата минута, при която Галин Иванов стреля по диагонала и Чворович спаси. Герасим Заков опита да догони топката, но не успя и се сблъска с вратаря на Лудогорец, което доведе до изостряне на страстите между двата лагера. В крайна сметка ситуацията се размина без сериозни инциденти и картони.

В 16-ата минута разградчани увенчаха по-добрата си игра с попадение. Иван Стоянов овладя добре дълго подаване и веднага отклони към Гъргоров, който се измъкна от централните защитници Илия Миланов и Николай Бодуров. С премерен удар от границата на наказателното поле капитанът на гостите отбеляза за 1:0.

Голът обаче имаше по-скоро негативен ефект върху шампиона, който след него започна да играе доста по-вяло и изцяло предаде инициативата на Литекс. Футболистите на Стоичков пък се събудиха и започнаха да редят положение след положение пред вратата на Иван Чворович. В 18-ата Галин Иванов засече с глава центриране на Ваюши, но ударът му премина покрай гредата. Последваха нови удари на Заков и Миланов, преди в рамките на минута - между 33-ата и 34-ата - домакините да създадат най-чистите си възможности преди почивката.

Първо те получиха правото да изпълнят пряк свободен удар от удобна позиция и изненадаха съперника си със заучена комбинация. Йеленкович пусна хитро покрай стената, от далечната греда Заков притича и стреля от около 13 метра, но в аут.

Секунди по-късно отново Заков пропусна фрапираща възможност, в основата на която стоеше неразбирателство между Светослав Дяков и Владимир Гулдан. Централният бранител подари топката на нападателя, който напредна и опита да прехвърли излезлия напред Чворович, но изстрелът му бе доста нескопосан и излезе в аут.

След почивката картината на терена не се промени и Литекс продължи да доминира. В 51-ата минута Илия Миланов скочи най-високо при един корнер, но ударът му с глава не бе точен. Единствената по-сериозна възможност пред Лудогорец в първия четвърт част на полувремето се откри пред Миро Иванов. Нисичкият халф опита да засече с летящ плонж центриране отдясно, но акробатичният му изстрел премина покрай дясната греда.

В средата на втората част двата тима пак размениха по една опасна ситуация. Първо резервата Исмаил Иса можеше да се разпише с първия си досег до топката, като се ориентира най-добре при разбъркване след корнер. Нападателят вдигна топката и стреля със задна ножица от 8 метра по диагонала, но шутът му прелетя покрай левия стълб. След поредния ъглов удар Лудогорец организира светкавична контраатака, благодарение на Иван Стоянов. Халфът пробяга почти целия терен, но завършващият му удар от границата на наказателното поле прелетя встрани от целта.

Така се стигна до 71-ата минута, когато Мирослав Иванов проби по фланга и центрира фалцово в пеналта. Там влезлият на смяна Мичел Бургзорг засече топката, тя се отклони от Бодуров и придоби странна траектория, която я направи неспасяема за Илко Пиргов.

До края на мача Исмаил Иса имаше два добри шанса да отбележи гол, като при първата дори успя, но попадението бе отменено заради засада.

По този начин Лудогорец записа 5 победи от 5 мача и дели първото място с Левски, като и двата тима имат абсолютно еднаква голова разлика. Литекс пък вече е 8-и с 8 точки.