Първият звънец бие за 1995 първокласници в областта
Първият звънец бие за 1995 първокласници в областта / Sofia Photo Agency, архив

1995 първокласници ще посрещнат училищата във Великотърновска област в първия учебен ден. Най-малките ученици са с около 60 повече в сравнение с миналата година. 654 са първолаците в община Велико Търново, с 53 повече спрямо м.г. 558 от тях ще бъдат обхванати в целодневна организация на обучение.

От тази година се въвежда задължителна занималня и в трети клас. Затова в училищата от Общината са разкрити девет нови възпитателски места. По четири учители са назначени в ОУ "Бачо Киро" и СОУ "Вела Благоева". Едно работно място е разкрито в ОУ "Димитър Благоев". За възпитателите в първи, втори и трети клас училищата получават допълнителна субсидия по 427 лв. на ученик.

347 са първолаците в община Горна Оряховица. 280 са в община Свищов, в Павликени са 200, в Полски Тръмбеш и Стражица имат по около 100 ученици, които за първи път ще влязат в класната стая. 22 деца тръгват на училище в първи клас в община Сухиндол, където има само едно училище и най-малко ученици.

86 % от учениците в първи клас са обхванати в полуинтернатните групи. 1624 ученици във втори клас, което е 84 % от децата в тази възраст, също ще бъдат в училище цял ден. Обхванатите от мярката за целодневно обучение третокласници са 1479 или 74 %, показва справката на Регионалния инспекторат във Велико Търново. В областта са създадени условия за целодневна организация. В едно училище само - СОУ "Цанко Церковски" в Полски Тръмбеш, стаите за отдих са недостатъчни.

2052 са 5-годишните деца в областта. Близо 90% от тях вече са записани в подготвителни групи класове. 1686 ще посещават детска градина, а 150 ще ходят в училищните подготвителни групи. Поради миграции на семейства не са обхванати всички 5-годишни деца, а и в някои детски градини предстои записване на деца в подготвителните групи. Шестгодишните ученици са общо 1810, от тях в детските градини са записани 1505 деца, останалите ще се подготвят за първи клас в училищата.