Политика за възпиране на Иран няма да свърши работа според Нетаняху
Политика за възпиране на Иран няма да свърши работа според Нетаняху / Reuters

Израелският министър-председател смята, че политика на възпиране за Иран няма да свърши работа, тъй като Техеран се управлява от "ръководство на фанатици", предаде Асошиейтед прес.

В интервю за Ен Би Си, което ще бъде излъчено по-късно днес, премиерът Бенямин Нетаняху каза също, че не е съгласен с онези, които твърдят, че война с Иран би била по-лоша от ядрен Иран.

"Иран се управлява от ръководство на невероятни фанатици, каза той. Искате тези фанатици да притежават ядрено оръжие ли?"

Вашингтон настоява да се даде повече време на дипломацията и санкциите, които да притиснат Иран да се откаже от ядрените си амбиции.

Но Нетаняху нееднократно предупреждава, че страната е на ръба да се сдобие с ядрена бомба. По-рано тази седмица той вече веднъж разкритикува САЩ за политиката им на възпиране, изтъквайки, че тя не върши никаква работа, отбелязва БТА.

Същевременно близък помощник на министъра на отбраната на Израел Ехуд Барак даде да се разбере, че в следващите седмици няма да има едностранно нападение от израелска страна срещу Иран. Амос Гилард каза в телевизионно интервю, цитирано от Ройтерс, че празниците по случай новата еврейска година, започващи днес и продължаващи до 9 октомври, "ще бъдат спокойни, що се отнася до едностранни инициативи по отношение на Иран".

Гилард омаловажи споровете с Вашингтон, изтъквайки, че Израел и чуждестранните му съюзници единодушно смятат "иранската заплаха за централна заплаха" и че това съгласие по въпроса, както и сътрудничеството възпират Иран от производство на ядрена бомба. "Засега, докато съществува това единодушие, ми се струва, че дори иранците разбират това и не пресичат границата не защото имат милост към нас, не защото ни харесват, а защото се страхуват от военен или друг отговор", изрази мнение Гилард.