Томислав Дончев се надява ОЛАФ да помогне за „Белене”
Томислав Дончев се надява ОЛАФ да помогне за „Белене” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Томислав Дончев се надява ОЛАФ да помогне за „Белене”
56507
Томислав Дончев се надява ОЛАФ да помогне за „Белене”
  • Томислав Дончев се надява ОЛАФ да помогне за „Белене”

ОЛАФ има компетенции като разследва злоупотреби с европейски пари. Не виждам да има проблем високата експертиза от колегите в службата да се ползва от една или друга българска институция. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик министърът по усвояване на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев във връзка с намерението на премиера Борисов да сезира ОЛАФ за възможни злоупотреби с финансирането на проекта „Белене”.

Под каква форма дали директно, дали предоставяйки методическа помощ, да, бихме могли да получим съдействие от ОЛАФ. Тяхната експертиза е много често на много по-високо ниво от експертизите на други служби в ЕС, уточни министър Дончев.

Вчера стана ясно, че ОЛАФ няма да разследва АЕЦ „Белене”. С решението си европейската служба за борба с измамите попари надеждите на българския премиер Бойко Борисов да получи европейско рамо в спора с „Атомстройекспорт”. „ОЛАФ няма да разследва сделката за АЕЦ „Белене”, тъй като проверка на ядрения проект е извън делегираните й права”, съобщиха от еврослужбата.

ОЛАФ разследва нередности с европейски средства и не се занимава с харчове от националните бюджети. Разходите по Втора атомна са с изцяло български ресурс - осигурен от държавната НЕК и бюджета. По-рано българският премиер Бойко Борисов обяви, че е решил да сезира ОЛАФ за възможни злоупотреби с финансирането на проекта „Белене”.

На 11 септември „Атомстройекспорт” съобщи, че е увеличила иска си спрямо НЕК до 1 млрд. евро по проекта за изграждане на двата енергоблока на АЕЦ „Белене”.